Effektiviteten fällde VIK

Spelmässigt minst lika bra som serieledaren, men inte lika heta framför mål. Det gjorde att Västerviks IK blev poängöst i länsderbyt mot IK Oskarshamn.

7 november 2018 21:59

VIK visade ingen respekt mot Hockeyallsvenskans stora överraskning så här långt, utan bjöd upp till dans.

Det som avgjorde onsdagskvällens derby var att hemmalaget tog vara målchanserna på ett effektivare sätt än VIK.

– Det var roligt att spela derby med publik, men tyvärr slutade den inte lika roligt för oss. Jag tycker inte 4–2 till Oskarshamn speglar matchen. Vi gör lite för enkla misstag i början av matchen som straffar oss och det gör det när vi möter ett så här bra lag, säger VIK:s lagkapten Alexander Lindqvist Hansen.

Oskarshamn kopplade ett målmässigt övertag redan i första perioden med två mål. Vid 1–0-målet fick Janne Kivilahti stå helt omarkerad framför Viktor Östlund och gjorde då inget misstag.

Kivilahti tog vara på en målvaktsretur vid 2–0-målet.

VIK bästa läge att spräcka nollan kom efter en styrning, men en hemmaspelare fick undan pucken precis innan den skulle passera mållinjen.

VIK fick en efterlängtad utdelning i ett numerärt överläge när Philip Rondahl styrde in reduceringen till 1–2 i andra perioden.

VIK jobbade hårt för att nå en kvittering. Därför kändes det lite snöpligt när Oskar Nilsson gjorde 3–1 på ett skott som väl enkelt passerade Viktor Östlund.

– Vi hade mycket tid på att revanschera oss efter den tuffa starten. De får några mål som är psykologiska när vi har legat på. Både innan deras tredje och fjärde mål, menar Alexander.

– Uppgiften var inte för stor, men några psykologiska mål och bjudningar av oss i fel lägen gjorde att det blev jobbigt för oss.

VIK skapade längre tryck i anfallszonen vid ett flertal tillfällen, men hade svårt att skapa de där riktigt heta chanserna.

– Vi har pucken många gånger och snurrar bra, men vi hade inte drivet in mot målet. Det var mera i slutet av matchen som vi fick in puckarna mot mål och deras målvakt släppte mycket returer. Då gäller att vara där, men det räcker inte med en spelare utan måste minst var två spelare.

Ett bra exempel på detta var innan hemmalagets fjärde mål. VIK tryckte för en reducering, men fick ingen utdelning. Istället kunde Oskarshamn ta var på en spelvändning.

– Det var ett psykologiskt tungt mål och luften gick ur oss lite grand.

Är det detta som skiljer ett topplag mot ett bottenlag?

– Det kan vara så, men behöver inte vara. Jag tycker inte vi spelar som ett bottenlag. Det är i effektivitet det skiljer. De smäller dit pucken när de får lägen och bjuder inte på lika mycket, svarar Alexander.

Matchfakta

IK Oskarshamn 4

Västerviks IK 2

Hockeyallsvenskan

Första perioden: 1–0, 4,34, Janne Kivilahti (Alex Hutchings/Arsi Piispanen), 2–0, 19,16, Janne Kivilahti (Alex Hutchings/Arsi Piispanen).

Andra perioden: 2–1, 7,30, Philip Rondahl (Kim Johansson/Jens Holmström), 3–1, 15,36, Oskar Nilsson (Arsi Piispanen/Janne Kivilahti).

Tredje perioden: 4–1, 13,09, Markus Modigs (John Dahlström/Filip Engsund), 4–2, 18,58, Erik Gustafsson (Jacob Bjerselius/DarrenNowick).

Utvisningar, Oskarshamn: 1 x 2 min. VIK: 2 x 2 min.

Skotten: 27–35 (8–8, 9–11, 10–16)

Publik: 2 784.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson