Hockeyallsvenskan satsar på mental träning

Under året kommer idrottscoachen Andy Swärd besöka samtliga allsvenska ishockeyklubbar och föreläsa kring mental hälsa. "Kanon", tycker VIK:s ordförande Per Embretsen.

Hockeyallsvenskans föreläsningsturné och nysatsning på mental träning tas emot väl av Västerviks IK.

Hockeyallsvenskans föreläsningsturné och nysatsning på mental träning tas emot väl av Västerviks IK.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2020-02-19 06:00

På måndagen var han hos Timrå och på tisdagen hos Almtuna. Den 28 februari skulle det vara Västerviks tur, men mötet med Andy Swärd blev uppskjutet.

– Mycket beror på hur lagen ligger till i serien och om det blir slutspel eller kval eller liknande. Om vi inte hinner besöka alla klubbar under våren kommer vi att göra det under försäsongen i augusti, september istället. I Västervik är de flexibla så vi får se när det blir, berättar Linnea Leijonklo, kommunikationsansvarig för Hockeyallsvenskan.

Under den fyra timmar långa föreläsningen behandlas frågan om mental hälsa som elitidrottare, och tanken är att både spelare, tränare, domare och övrig personal ska få insikter och verktyg för att förstå och hantera sambanden mellan det mentala, kropp och prestation.

Med Unibet som partner vill man även minimera förekomsten av uppgjorda matcher och spelmissbruk.

"Det är viktigt att tidigt hjälpa individer som befinner sig i en riskzon", säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet, i ett pressmeddelande från Hockeyallsvenskan.

– Efter föreläsningarna är tanken att det här ska följas upp med digitala utbildningar. Vi vill att det ska vara ett långsiktigt arbete, menar Linnea Leijonklo.

Hos Västerviks IK har detta tagits emot väl.

– Ett jättebra initiativ. Det är så många som lider av spelberoende och psykisk ohälsa så det här tror jag blir kanon, säger VIK:s ordförande Per Embretsen.

VIK:s ordförande Per Embretsen tycker att Hockeyallsvenskans initiativ är kanon.
VIK:s ordförande Per Embretsen tycker att Hockeyallsvenskans initiativ är kanon.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!