VIK-ordförande stod inför rätta

Det var två vitt skilda versioner som gavs när Västervik IK:s ordförande Per Embretsen stod inför rätta.

19 september 2019 11:57

Det var sent natten mellan lördag och söndag en helg i december förra året som Västervik IK:s ordförande Per Embretsen kom in på en pizzeria i centrala Västervik, och beställde mat.

Det är ungefär så mycket som de inblandade är eniga om.

Den målsägande, en medelålders man som arbetar på pizzerian, och två andra i personalen, däribland hans dotter, berättar hur Embretsen efter några minuter blir missnöjd med att han inte fick någon mat. Han går ut från pizzerian, men kommer in igen och vill ha pengarna tillbaka.

Personalen vägrar. Maten är klar, och de anser att det inte tagit exceptionellt lång tid. De har inte gjort något fel.

Då börjar Embretsen skrika "Vill du slåss" åt målsägande, och plötsligt utdelar han ett slag som tar vid örat och axeln, berättar de.

 

Per Embretsen berättar hur han och VIK-tränaren Mattias Karlin kommer till pizzerian, och hur de får vänta i 30– 40 minuter utan att det kommer någon mat. När Per klagar uppstår en häftig ordväxling med yngre man som verkar vara anställd på pizzerian, dock inte med den man som anmält Embretsen. Den pizzeriaanställde ska ha hävt ur sig en grov förolämpning som handlat om en närstående till Per. 

Karlin gick dock emellan och drog iväg Per Embretsen från pizzerian. Något slagsmål uppstod aldrig enligt dem.

– Efteråt blev jag förvånad när jag fick höra att Per blivit anmäld. Jag förstod inte vad det handlade om, sade Mattias Karlin i rätten.

Kallad som vittne av försvaret var även en bekant till Per som var restauranggäst på pizzerian. Hon satt med ryggen mot disken, men vände sig om när hon hörde att det blir högljutt. Hon säger sig inte ha sett något slag utdelas.

 

Händelsen polisanmäldes samma natt, och polis kom till platsen efter cirka 20 minuter. Förhör hölls med pizzeriapersonalen omgående. Efter att pizzerian stängdes uppsökte målsägande sjukhuset där man konstaterade att han hade en svullnad bakom ett öra. 

Åklagaren tryckte på att den korta tiden från när händelsen skulle ha utspelats tills dess förhören hålls bidrar till trovärdigheten.

– Bevisningen är robust, sade han i slutpläderingen.

Försvarsadvokaten Paul Ekstrand höll inte med.

– Det var en rörig tillställning, och det är helt olika versioner vi fått höra. Då måste åklagaren verkligen kunna styrka vad som hänt, och det har han inte lyckats med, sade han, och yrkade på att åtalet ska ogillas.

När vi pratar med Per Embretsen efteråt är han fåordig.

– Jag har ingen kommentar.

Dom meddelas den 3 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson