Vimmerby Hockey fick slita mot Tranås i öppningsmatchen av Sandström Trophy, tillika lagets första försäsongsmatch på hemmaplan. Men från början såg det ljust ut. Nyförvärvet Henrik Eriksson förvaltade ett vackert anfall på bästa sätt genom att skjuta ett skott i krysset redan efter 28 sekunder.

Några minuter senare i den inledande perioden kom första tunga smällen för VH under aftonen. Max Popovic pressade en Tranås-spelare i egen defensiv zon, fullföljde med en tackling, som ledde till att han fick matchstraff. VH-tränaren Peter Nordström säger såhär om situationen:

– Man måste ha ett eget ansvar när man har pucken. Om man tar med sig pucken ned i egen zon från rödlinjen måste vi lära oss att man ska skydda sig själva. Det är bara så. Det är ett jobbigt problem. Man kan inte lita på någon ute på plan. Jag säger till mina backar att de inte får vända sig upp och göra en sådan grej. Då får man slå bort pucken och skydda sig själv och ta en smäll. Det gäller hela Sverige. Vi måste ta mer ansvar när man har pucken. Men det är som det är, det är tur att han inte blev skadad.

Kort därefter uppstod en liknande situation där VH:s Pierre Gustavsson åkte ned på backen. Det ledde enbart till en utvisning på två minuter för Tranås.

– Han kunde inte göra någonting. För mig som växte upp med den gamla skolan är den situationen dubbelt så farlig som den andra. Det är svårt att göra någonting såsom Pierre står där, menar Nordström.

14:48 in i den första perioden kvitterade Tranås genom Pontus Eklöf. Då hade Tranås kommit in mer i matchen efter en inledande VH-dominans. Det stod sig sedan mållöst fram till 24:09 in i matchen. VH hade numerärt övertag, och publiken bjöds på hockeygodis när Henrik Eriksson lade en strålande passning tvärsöver banan till lagkaptenen Jakob Karlsson som rakade in 2–1. Efter det var det bara Tranås som hittade nätmaskorna.

2–2 kom 35:12 in i matchen då Fredrik Lindström förvaltade ett friläge på bästa sätt, i en andra period som präglades mest av att båda lagen drog på sig flertalet utvisningar.

Utöver att Popovic fick lämna rinken, ådrog sig även centern Pierre Gustavsson en nackskada senare och klev av. Backen Christoffer Rach åkte på en lårkaka i mitten av den andra perioden dessutom, vilket innebär att VH fick spela nästan en och en halv period med enbart fem backar.

Orken räckte inte och det visade sig på isen. Tre obesvarade mål från Tranås i den tredje perioden ledde till att VH fick lämna Vimmerby Ishall med en 5–2-förlust. Det bör tilläggas att 4–2 kom i öppen kasse och det sista målet kom med endast två sekunder kvar av fajten.

Vimmerby-tränaren Peter Nordström säger såhär om matchen:

– Från våran sida som ledare blev det väldigt ryckigt. Spelare skadade, och utvisningar. Det blir ingen harmoni i det. Vi börjar väldigt bra och i två perioder tycker jag vi skapar väldigt mycket lägen själva. Deras målchanser är många gånger att vi lägger över ansvaret på någon annan.

Att Gustavsson fick lämna matchen menar Nordström var en ren säkerhetsåtgärd:

– Han fick en smäll i nacken. Vi får se vad som händer där.

Tranås var tunga och fick matchen dit de ville till slut.

– Det är ett bra motstånd vi möter. Det gäller bara att steppa upp och spela på den nivån som krävs, säger Nordström.

På fredag väntar ännu ett tufft möte för Vimmerby. Då väntar Västervik på bortais.

– Då möter vi ett ännu bättre motstånd på pappret. Då måste vi bli ännu mer rejäla försvarsmässigt där vi vågar offra oss, vara rejäla och göra något bra med pucken när vi har den.