Flera spelare kan lämna VIBK: "Rör sig om en handfull"

I väntans tider. Så kan man sammanfatta läget för Jonas Karlsson, huvudtränare för Vimmerby IBK:s damlag. Försäsongen är ännu inte igång på riktigt och det är oklart vilken trupp han har att jobba med i höst. "Flera spelare är i valet och kvalet", säger Karlsson till Sporten.

VIBK lyckades inte avancera förra säsongen. Flera spelare har nu aviserat att de kan lämna laget under sommaren.

VIBK lyckades inte avancera förra säsongen. Flera spelare har nu aviserat att de kan lämna laget under sommaren.

Foto: Torbjörn Allvin

Vimmerby2024-06-18 16:11

Till skillnad mot herrlaget har damerna ett lite annat upplägg på försäsongen. På grund av att många spelare i laget håller på med fotboll under sommarhalvåret får de som vill träna med klubbens yngre förmågor.

– Vi har inte dragit igång gemensamt ännu, just nu tränar jag ett gäng framtida damlagspelare som ska vara med i SFO (Swedish Floorball Open) i sommar. Då har de från damlaget som velat fått vara med. Det har varit ett gäng som varit med, framförallt de som inte sysslar med någon annan sport, förklarar Karlsson.

När drar ni igång på riktigt?

– Det blir väl först i augusti, men jag har planerat att ha en upptaktsträff innan semesterperioden inleds. 

Har du pejlat läget med truppen om hur de ser på spel till hösten?

– Jag hade individuella samtal i mars med i princip allihopa för att få en bild. Då var det antal som aviserade att det kanske inte blir fortsatt spel, det är flera som står i valet och kvalet kring att fortsätta. Det är väl en handfull det rör sig om.

Några av dessa är Svea Backstad och Wilma Nilsson som har sökt till högskola, men antagningsbesked kommer inte förrän i juli. Någon som däremot säkert inte blir kvar är Minea Snickars. 

– Hon har gett ett hundraprocentigt nej eftersom hon ska till Spanien i höst. Förhoppningsvis blir det inte fem spelare som lämnar i sommar, det vore inte önskvärt.

Kommer det fyllas på något från de egna leden?

– Vi kan få upp en spelare från 08-årgången. Sen har vi möjlighet att söka dispens för våra 09:or, och det kommer vi nog göra. Det som gäller då är att max tre stycken av dem får vara med per match. Jag misstänker att de redan kommande säsong kan få en hel del speltid.

Kan det bli aktuellt med nyförvärv utifrån? 

– Det har jag ingen aning om i dagsläget, det tror jag sportgruppen har bättre koll på.

Skulle det värsta inträffa, att en handfull ordinarie spelare lämnar, kan det bli tufft för VIBK att aspirera om toppositionerna kommande säsong. Ett byte av serie kan dock vara positivt för laget ur den aspekten. 

– Vi kommer byta serie och hamna i den mot Kalmar-hållet. Jag tror att den är något svagare, peppar, peppar. Topplagen håller lika bra nivå som i Jönköpingsserien, men det är inte lika många. Vi får se vad vi sätter för målsättning. Förra året gjorde vi det först när serien var igång. 

Ett drömscenario vore såklart att en stor majoritet av truppen blir kvar. 

– Vi fick aldrig riktigt kontinuiteten som vi behövde förra säsongen, så det satte sig aldrig så bra som jag velat. Men vi utvecklades mycket på våren, framförallt i anfallsspelet. Om de flesta stannar behöver vi inte börja om från noll, utan börja där vi slutade. 

Något annat som vore önskvärt för Jonas Karlsson är att få en renodlad assisterande tränare vid sin sida. Ammelie Lennström var spelande assisterande tränare förra säsongen. 

– På träningarna är det inte så farligt, men man känner sig ganska ensam på matcherna. Det hade varit skönt att ha någon att bolla med under matchernas gång. Vi får se hur det blir. Sportgruppen har fokuserat mycket på att lösa huvudtränare till herrlaget. Nu har de förhoppningsvis mer tid att försöka få till en lösning hos oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!