4 frågor inför den glödheta fotbollshelgen

Nu ska det avgöras! Med en omgång kvar har flera av våra lokala fotbollslag fortfarande mycket att spela för – i både toppen och botten. Här svarar Vimmerby Tidnings sportreportrar Torbjörn Allvin och Haris Dreco på fyra heta frågor inför helgens matcher.

Vimmerby Tidnings sportreportrar svarar på fotbollsfrågor inför helgens helt avgörande matcher med många lokala lag inblandade.

Vimmerby Tidnings sportreportrar svarar på fotbollsfrågor inför helgens helt avgörande matcher med många lokala lag inblandade.

Foto: Kollage

Vimmerby2021-10-08 20:30

Kisa BK hade ett guldläge att säkra seriesegern – men föll oväntat mot LSW. Nu kommer istället allt avgöras i den sista omgången på söndag. Kommer KBK fixa det?

Torbjörn Allvin: Garanterat. I procentsats säger jag faktiskt mer än när jag tippade att Dackarna skulle ro hem SM-guldet i avgörande returen i Eskilstuna i onsdags: 97, 5 procent. Nånting ditåt. Det ska till en genomklappning av megamodell för att vinnarmaskinen KBK ska stupa på mållinjen och missa den här gyllene möjligheten. Nä, det finns inte. 

Haris Dreco: Ja, det ska till ett mindre mirakel för att det här inte ska gå vägen för Kisa. Hemgårdarna förlorade som bekant senast och hjälpte KBK på traven. Det enda som krävs nu är att Greger Johanssons gäng inte förlorar med sex bollar mot Studenterna – vilket jag ser som i princip omöjligt.

Hos grannklubben Rimforsa IF är läget tuffare. Både herrlaget och damlaget ligger på nedflyttningsplats inför avgörandet. Hur kommer det gå för RIF?

Torbjörn Allvin: Seger och seger. Rimforsas herrar har släppt in alldeles för många mål den här säsongen för att det ska vara godkänt. Ska de vinna mot Zeros och därmed ordna nytt kontrakt måste försvarsspelet över hela planen funka. Annars går det inte. Det gäller verkligen att spela konsekvent, cyniskt och vara på tå bakåt. Det är nyckeln. Offensivt är RIF vanligtvis mycket starka. Jo, de fixar kontraktet. Samma sak med damlaget. Hanna Hellströms intåg har gett laget precis den kick de behöver. De vinner i epilogen och Fredriksdal tar max en pinne i sin tuffa bortamatch. 

Haris Dreco: För damerna ser det mörkt ut eftersom man inte har det i egna händer. Men hoppet finns. Jag tror faktiskt att RIF överraskar och vinner mot Tranås. Samtidigt förlorar Fredriksdal/Äng och saken är klar... RIF stannar i division 2. Även herrarna klarar sig. De möter ett BK Zeros som inte har något att spela för. De övriga lagen i bottenstriden kommer att plocka poäng av varandra – så om RIF vinner mot Zeros klarar man kontraktet.

I Smålandsfyran är det redan klart att Myresjö/Vetlanda tar hand om förstaplatsen. Med facit i hand kan vi konstatera att varken Vimmerby IF eller Gullringens GoIF, som hade toppambitioner, räckte till. Samtidigt är IFK Tuna på väg ner i division 5. Är det ett underbetyg?

Torbjörn Allvin: Visst. Det är verkligen inte vad jag trott på förhand. Kanske är man många gånger överoptimistisk och tror och hoppas för mycket på lagen i trakten, men nä. Jag hade väntat mig mer. Samtidigt har både Myresjö och Haga visat sig starka och bra i toppen. 

Haris Dreco: Visst, med enkelserier och bara en uppflyttningsplats är det givetvis svårt. VIF, Gullringen och Tuna har haft stökiga säsonger på sina sätt och förutsättningarna har inte varit optimala. Man förväntade sig dock att något av lagen skulle kunna vara med och slåss om seriesegern ända in i slutet. Så blev det inte. Lite av en besvikelse.

Till sist måste vi förstås titta på rysaravslutningen i herrfemman. Kommer Djursdala SK vinna serien? Går Södra Vi IF till kval igen? Kan SK Lojal undvika nedflyttning? Vem har varit seriens bäste spelare? Frågorna är många, ge oss några av svaren.

Torbjörn Allvin: Som tränare i DSK hoppas jag såklart det, men är medveten om att det är en tuff uppgift. Tillsammans med HFK är det seriens två formstarkaste lag som möts: DSK mot HM IS. Båda lagen har fyra vinster på de fem senaste. Södra Vi kan vinna serien, kvala eller hamna utanför topp-tre. Har en bra chans mot ett Lojal, som fortfarande är utan seger. Tipset är att det blir minst kval. Nä, jag tror inte att Lojal fixar det här. Seriens bäste har enligt mitt tycke varit Jakob Karlsson i Ariel tillsammans med Ali Sherif Ali i Västervik. De matcher jag sett har även Martin Brorsson i Södra Vi varit riktigt bra, som vanligt. 

Haris Dreco: Hmm... Det känns som att allt avgjordes på Ulfveskog förra helgen, när DSK vann mot Södra Vi. Nu behöver de "bara" vinna mot HM IS för att ta seriesegern. Djursdala har en tillräckligt bra trupp för att klara det och vi kan nog räkna med fest på Dalavallen i helgen. SVIF går till kval och skickar ner Lojal till "sexan". Seriens bästa spelare? Jag gillar Sebasthian Svenssons (HFK) spelstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!