Lokala laget läggs ner • Ordföranden: "Inte rättvist för någon"

Det blir inget spel för Vimmerby IBK:s damlag i division 2 den här säsongen. Det meddelade föreningens styrelse via sociala medier under fredagskvällen. "Vi kommer göra allt vi kan för att få till ett damlag nästa säsong igen", säger ordförande Linda Södergren till Sporten.

Vimmerby IBK kommer inte ha ett damlag i spel i division 2 nästa säsong.

Vimmerby IBK kommer inte ha ett damlag i spel i division 2 nästa säsong.

Foto: Torbjörn Allvin

Vimmerby2024-09-06 19:58

Försöken att hitta tillräckligt med spelare till laget för att komma till spel räckte inte till.

"Med stor sorg måste vi tyvärr meddela att styrelsen idag beslutat att dra ur vårat damlag ur div 2. Anledningen är helt enkelt att man inte har tillräckligt med spelare för att genomföra säsongen, och trots försök till att hitta spelare måste man tyvärr landa i detta beslutet", skriver VIBK på sin Facebooksida.

Sent under fredagskvällen når vi Vimmerby IBK:s ordförande Linda Södergren, som ger en mer utförlig förklaring till beslutet och vad som föranlett det.

– Sportgruppen har hållit på i flera månader och ringt runt till tjejer för att försöka få de att komma och testa med oss. Till slut har det landat i att truppen består av sju utespelare och en målvakt. Vi har haft en liknande typ av säsong tidigare, och det funkar inte för varken spelare, tränare eller klubb. Det kostar mycket pengar att ha ett damlag, och det blir inte rättvist för någon. Vare sig för de som bara vill hålla igång eller för de som vill satsa.

Hon understryker att klubben gjort allt i sin makt för att få ihop ett lag till kommande säsong.

– Sportgruppen har ringt upp till 15-20 tjejer som hade kunnat vara aktuella, men de har inte lyckats få ihop det. Anledningen till att så många slutat är studier på annan ort eller att klubban läggs på hyllan. Tyvärr är det så för VIBK att många tjejer som spelar i damlaget lämnar Vimmerby, oftast för plugg på andra orter. Det brukar inte vara likadant på herrsidan.

undefined
Linda Södergren, ordförande i VIBK, berättar att de kommer göra allt för att klubben ska ha ett damlag i spel igen till nästa säsong.

Vad väntar härnäst?

– De tjejer som vill fortsätta träna ska få göra det. Damlaget har haft träningar tillsammans med laget under dem under försäsongen. Det har faktiskt varit en ganska stor grupp, med många roliga träningar. Vi ska också sätta oss ned med Jonas (Karlsson, huvudtränare) framöver. Kanske kan vi hitta en lösning där spelarna tränar med tjejlaget under och att vi sen fixar så de kan åka på cuper eller få spela några matcher i alla fall. Så att det finns nåt att längta efter, så vi får behålla de tjejer som vi har.

Trots det tunga beskedet är VIBK:s styrelse med Linda Södergren i spetsen hoppfulla om att det ska finnas ett damlag i spel igen redan till nästa säsong. 

– Vi förstår givetvis att de som vill satsa rejält kanske lämnar och går till andra klubbar. Men vi ska göra allt vi kan för att fixa det. VIBK ska självklart ha både ett herr- och damlag i spel. Vi ska jobba hela året för att få till det.

Hur ser det ut i de äldre tjejlagen, kommer det fyllas på med spelare kommande år?

– 09-kullen har bara fem-sex tjejer, 10-kullen har lite fler, sen har det laget nedanför dem väldigt många tjejer. Oavsett hur det blir brukar det återkomma till samma utmaning, att många tjejer i Vimmerby drar iväg och pluggar. Damerna har alltid haft det tufft på det viset, förutom de senaste säsongerna med Tess Fridh och det gänget (födda 2004). Men det är ju de som lämnar för studier nu.

För VIBK-ordföranden smärtar det lite extra att behöva lägga ned damlaget. 

– Det är väldigt tråkigt eftersom det var i damlaget som jag hade största delen av mitt VIBK-hjärta från början. Men som jag sagt: Vi kommer göra allt vi kan för att försöka få till ett damlag nästa säsong igen, men det går inte att trolla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!