Taktisk ritt gav SM-guld

När SM i distansritt avgjordes i söndags i samband med Simlångsritten utanför Halmstad bärgade Kjell Westerback och hästen Hadari SM-guldet över tuffa 160 kilometer.

Kjell Westerback och Hadari efter prisutdelningen.

Kjell Westerback och Hadari efter prisutdelningen.

Foto: Privat

Vimmerby2019-06-10 14:53

Kjell Westerback tävlar för Tjust Distansklubb, men är bosatt utanför Djursdala. I söndags lyckades han med elvaårige Hadari med bedriften och sitt stora mål att vinna SM i distansritt.

– Jag har varit trea som bäst tidigare, men i år kände jag att det var dags. Jag hade förberett hästen väl och lyckades med taktiken, säger Kjell Westerback.

Distansritt handlar om uthållighet och att ryttaren ska känna precis hur mycket man kan kräva av hästen för att ändå gå igenom veterinärbesiktningarna. På SM är det mastiga 160 kilometer som gäller uppdelat på fem etapper med kontroller mellan varje.

– Det är egentligen först efter tolv mil som tävlingen börjar på allvar. Från början hade jag sällskap i täten med Annelie Eriksson som har SM-medaljer och har deltagit på internationella mästerskap. Hon fick några minuters försprång till den fjärde etappen, men jag behöll lugnet och fortsatte i det tempo jag vet min häst klarar, säger Kjell Westerback.

Det lönade sig eftersom Annelie Erikssons häst Deres inte fick fortsätta efter den fjärde kontrollen. Kjell och Hadari kunde istället säkert rida i mål nästan 20 minuter före tvåan på en ridtid på tio timmar och 31 minuter och en snitthastighet på drygt 15 Km/h. Dessutom fick Hadari hederspriset "Best Condition" av veterinärerna.

– Taktiken klaffade perfekt och jag hade god support av teamet bakom hela vägen som består av Karin Melkersson, Kristina Agstam Hagevi och Anne Lindholm, säger Kjell Westerback.

Kjell Westerback och Hadari gör segergest vid målgången i SM i distansritt.
Kjell Westerback och Hadari gör segergest vid målgången i SM i distansritt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!