Svenske basen vill förlänga Rysslands avstängning

Internationella skidskytteförbundet IBU:s styrelse vill att Rysslands och Belarus avstängning ska förlängas, berättar svenske ordföranden Olle Dahlin. –Om allt går styrelsens väg blir det i princip ingen skillnad (mot nu), säger han inför förbundets kongress.

Eduard Latypov är en av ryssarna som inte fått tävla sedan Ryssland invaderade Ukraina. Arkivbild.

Eduard Latypov är en av ryssarna som inte fått tävla sedan Ryssland invaderade Ukraina. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Vintersport2022-09-15 06:00

Vintersäsongen närmar sig och med den ytterligare en skidskyttesäsong utan ryska och belarusiska aktiva i världscupen och på VM.

I alla fall om styrelsen i IBU får bestämma.

– Det kommer att finnas två motioner från styrelsen att förlänga suspensionen av ryska och belarusiska idrottare, säger IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin.

Får yttra sig

Efter invasionen av Ukraina i februari var IBU ett av många internationella förbund som följde Internationella olympiska kommitténs (IOK) rekommendation att stänga av både idrottare och ledare från Ryssland och Belarus.

Beslutet fattades av styrelsen och gäller fram till IBU:s kongress som hålls i Salzburg med start i dag. Där ska ett nytt beslut fattas.

– Det (beslutet) kommer att gälla längst till nästa kongress. Ryssland och Belarus får yttra sig via länk, eftersom de inte är inbjudna, sedan är det upp till nationerna och styrelsen, säger Olle Dahlin.

Det är i sådant fall ett beslut som skulle stöttas av bland andra den svenska skidskytten Sebastian Samuelsson.

– Jag ser inte i dagsläget hur vi ska kunna välkomna tillbaka dem till världscupen, det skulle kännas väldigt konstigt, säger han till SVT.

Måste uppfylla krav

Om kongressen går på styrelsens linje och förlänger avstängningen är det upp till styrelsen att besluta om den ska hävas innan nästa kongress, precis som beslutet i våras.

– Om allt går styrelsens väg blir det i princip ingen skillnad, säger Dahlin.

Styrelsen har rätt att fatta beslut mellan kongresserna. Han menar dock att bara för att Ryssland och Belarus stängts av, får de inte ligga på latsidan.

– Som suspenderad medlem har man fortfarande full skyldighet att uppfylla våra regler och krav. Det gäller till exempel antidopningsarbetet så det är nog så viktigt att de sakerna fortsätter att rulla på, säger han.

"Beslutet gäller"

Även Internationella skidförbundet (Fis) följde IOK:s linje. Trots protester från såväl aktiva som ledare i Ryssland är landet fortfarande avstängt internationellt.

Mats Årjes är styrelseledamot i Fis, och ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), och enligt honom gäller beslutet tills vidare.

– Det enda som jag känner till är att det beslutet gäller tills något annat fattats, säger han.

Ryska skidstjärnan Aleksandr Bolsjunov menar att ryssar och belarusier borde få tävla i till exempel världscupen.

– All idrott skulle bara gynnas av det, har han sagt.

Mats Årjes tror att många synpunkter kommer att lyftas närmare säsongsstarten.

– Jag förutsätter att den här frågan kommer att diskuteras allt mer intensivt, säger han.

Ett beslut från IOK lär inte heller vara långt bort. Den senaste rekommendationen kom i mars och kvalperioden till sommar-OS i Paris 2024 har redan börjat.

Idrottare som inte får tävla kan heller inte kvala in till spelen.

Olle Dahlin, ordförande i Internationella skidskytteförbundet. Arkivbild.
Olle Dahlin, ordförande i Internationella skidskytteförbundet. Arkivbild.
Fakta: Så har idrotterna svarat på ryska invasionen av Ukraina

+ Olympiskt. Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanade alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare. Paralympics i Peking genomfördes utan ryska och belarusiska deltagare sedan Internationella paralympiska kommittén (IPK) vänt i frågan. Först beslutade IPK att tillåta Ryssland och Belarus i spelen, men under neutral flagg.

+ Skidskytte. Ryska och belarusiska åkare tilläts först tävla i världscupen och IBU-cupen som neutrala. Men sedan ändrade sig IBU – och nu tillåts de inte att tävla. Ett beslut som kan förlängas på IBU-kongressen.

+ Skidsport. Internationella skidförbundet (Fis) ställde in eller flyttade alla tävlingar i Ryssland. Man stoppade också alla ryska och belarusiska åkare från samtliga tävlingar. Långloppscupen Ski Classics stoppade ryska och belarusiska åkare från bland annat Vasaloppet.

+ Ishockey. Ryssland och Belarus stoppades från alla ishockeyturneringar på obestämd tid. Sanktionerna gäller alla åldersgrupper och för såväl klubb- som landslag.

+ Handboll. Ryssland och Belarus utesluts från samtliga matcher och turneringar som arrangeras av det europeiska handbollsförbundet (EHF). Däribland damernas EM i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!