Virserum inleder kvalet på bortais mot Halmstad Ravens på fredag kväll. Sedan gäller det att snabbt ladda om innan Trelleborgs IF gästar Modighallen två dagar senare. Totalt är det sex matcher som ska spelas inom loppet av tolv dagar och endast gruppettan tilldelas en plats i division 2 nästa säsong.

– Det är jättetufft, det är klart. Det gäller att göra det smart. Och det ligger på mig och Larsson (Thomas, assisterande tränare) att vi har tålamod i matchningen. Och framförallt att killarna har tålamod i match för match, säger Fredrik Pettersson.

Vad har ni för känsla med er in i kvalet?

– Känslan är positiv. Vi har varit på en ganska bra nivå här i slutet av Alltrean. Både som lag och spelmässigt. Det är den känslan man lever på nu.

Fredagens premiärmotståndare Halmstad Ravens tog den långa vägen till kvalserien via playoff, men ska inte underskattas.

– Det är inget dåligt lag absolut inte. Ett lag som åker mycket skridskor, så det gäller att göra det vi pratar om och tränar på. Det gäller att vi är påslagna när pucken släpps, säger Fredrik Pettersson.

Söndagens motståndare Trelleborg slutade på tredje plats i Alltrean där lagen möttes två gånger. Därmed har Fredrik Pettersson bra koll på Skånelaget.

– Trelleborg är ju ett lag som spelar med hög fart och har en kedja som producerat mycket poäng. Men om jag jämför med de andra lagen i Alltrean tror jag Trelleborg passar oss bäst, säger Fredrik Pettersson.

I samband med matchen mot Trelleborg i Virserum på söndag hålls en särskild ceremoni till minne av Moa Andersson. Föreningen hoppas att så många som möjligt kommer till ishallen för att stötta laget och för att ge ett bidrag till Moas minnesfond. Under kvällen delas pris ut till ungdomar i föreningen som gjort något extra under året.

Virserums tredje motståndare i kvalserie C är Åstorps IK. Skåningarna hade en tuff inledning på säsongen men ryckte upp sig mot slutet och missade säkrat division 2-kontrakt med endast en poängs marginal.

– Jag har haft fördelen att se Åstorp ett par matcher när de har spelat. Det är ett lag som går mycket på kontring och spelar lite mer fysisk hockey. De har också rutin med killar som spelat i division 2 i flera år. Men det är absolut ingen omöjlighet att slå dem. Det gäller att komma dit med tuppkam, säger Fredrik Pettersson.

Med tre veckors speluppehåll bakom sig finns det gott om energi i laget. Virserum kommer till spel med en i princip skadefri trupp.

– Det känns bra att komma igång igen. Killarna är förväntansfulla och är riktigt taggade inför uppgiften. Jag har en bra magkänsla. Sen vet vi att det kommer bli jättetufft. Det är bra lag vi möter, det är vi medvetna om.