Ny i Vita Hästen – efter fem år i USA

En spelare kom med lite jetlag till första mötet med sin nya klubb. "Det ska bli roligt att komma tillbaka till svensk hockey", säger Jakob Stridsberg.

25 juni 2019 10:00

LÄS MER: Vita Hästen värvar landslagsman

24-åringen från Jönköping är kanske inte välkänd för den breda publiken – men så stack han också tidigt över till Nordamerika där han nu precis avslutat sin femte säsong.

Först i Fairbanks Ice Dogs och juniorhockeyn i NAHL under två år och sedan tre collegeår för Arizona State University i NCAA.

– Det var spännande och lite annorlunda mot svensk hockey. Det var främst utbildningen jag ville ha. Ifall man blir skadad, men annars främst till efter karriären, säger Stridsberg som studerat "business" i USA.

Han spelade i HV71 under ungdoms- och juniortiden, och bara fyra seniormatcher i Nittorp i division 1, innan han lämnade svensk hockey för en ny erfarenhet.

– Nu är det skönt att komma hem till Sverige igen. Det är lite mer fysiskt där borta, mindre rink gör att det går lite snabbare. Man får vara lite snabbare i tanken och jag gillar det. Men det ska bli roligt att komma tillbaka till svensk hockey nu. Det var planen från början, att skaffa utbildningen och sedan komma tillbaka och försöka slå sig in.

Har du blivit en bättre spelare där?

– Jag hoppas det, vi får se, svarar Stridsberg med ett leende.

Hur var det att bo två år i Alaska?

– Det var 30–40 minusgrader i några månader om året och mycket snö. Så det var en omställning i början men jag trivdes ändå bra där.

Hur bra koll har du på svensk hockey?

– Jag har följt det lite, både allsvenskan och SHL. Lite koll har jag. Om Vita Hästen är väl inte jättemycket men jag känner Kokman (Viktor), jag spelade med honom i två år i HV. Hästen hade det lite tyngre förra året, men det är upp och ner för alla lag.

Jakob Stridsberg landade i Sverige i fredags.

– Det är första gången jag är här nu, lite jetlaggad är jag fortfarande. Efter det här blir det tre veckors träning hemma i Jönköping och sedan kommer jag upp igen i slutet på juli.

Vilken typ av back är det Vita Hästen får i dig?

– En skridskostark back med bra skott. Jag har lite mer offensiva kvalitéer och kanske måste jobba lite på det defensiva. Men jag trivs i den offensiva zonen. En tvåvägsback skulle man kanske kunna säga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson