Haak: "Hoppas vi kan skrämma dem"

En historisk EM-match nalkas. Men om det ska bli ytterligare spel för de svenska volleybolldamerna gäller det att komma upp på en hög nivå. –Alla måste ha en bra dag, säger storstjärnan Isabelle Haak inför åttondelsfinalen mot Bulgarien.

Isabelle Haak hoppas att Sverige får jubla vidare i EM. Arkivbild.

Isabelle Haak hoppas att Sverige får jubla vidare i EM. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Volleyboll2021-08-27 15:12

Damlandslagets första stora mästerskapet på 38 år har redan blivit en succé i form av en plats i åttondelsfinalen.

Men mycket vill ha mer, och för att det ska bli vidare EM-spel i turneringen krävs seger mot toppnationen Bulgarien på lördagskvällen.

– Alla behöver nog ha en bra dag för att vi ska komma upp på vår högstanivå. Det gäller att vi får igång spelet snabbt och börjar aggressivt. Förhoppningsvis kan vi få ett litet övertag och gå in med mycket styrka för att kunna skrämma de lite i början. Men de lär tänka likadant, säger Isabelle Haak.

En toppnation

Bulgarien gick vidare som gruppetta där man kom före starka nationer som Tyskland och Polen. Sverige har i sin grupp fått känna på toppnationer som Turkiet och Nederländerna, där det blev förlust med 0–3 i båda matcherna.

– Nederländerna och Turkiet är väl på en lite högre nivå men Bulgarien är inte långt ifrån och de visade i sitt gruppspel att de håller en väldigt hög högstanivå. De vann mot Polen som är riktigt duktiga. Det blir inte lätt, säger Haak.

Bulgarien lär dessutom ha ett rejält hemmastöd på läktaren i Plovdiv.

– Det känns väldigt kul även fast det inte är oss de hejar på. Det är roligt med lite jubel runt omkring och det är kul att komma in i stämning. Det är trots allt EM så man vill ha känslan av att det är en väldigt stor grej, säger Haak.

TT: Extra kul att ha möjligheten att tysta hemmapubliken?

– Ja, det får man hoppas. Det är är målet när man kommer dit.

"Gjort något historiskt"

Isabelle Haak är den stora stjärnan i det svenska laget som spelade fem matcher på sju dagar i gruppspelet. Att ha ett sådant intensivt matchande hör inte riktigt till vanligheterna för landslaget och det är något hon menar har stärkt laget.

– Det har blivit mer tryggt med varandra på planen. Alla vet sina roller bättre och det blir så när man spelar matcher på högre nivå. Det känner jag verkligen att vi har blivit bättre på och det får man med erfarenhet, säger hon.

TT: Hur mår ni med tanke på det intensiva matchandet?

– Vi är inte så vana vid sådana här turneringar, men är man trött får man tänka bort det. Har man någon småkänning är det bara att köra.

Med framgångarna kommer också en större uppmärksamhet. Något Haak märker av borta i Bulgarien.

– Det är väldigt många som tycker att det är kul att följa oss så det är jättekul att det vi gör uppmärksammas. Men det borde också bli så eftersom vi har gjort något historiskt, det är jäkligt kul.

Fakta: Slutspelet i volleyboll-EM

Hälften av åttondelsfinalerna spelas i Plovdiv, Bulgarien och hälften i Belgrad, Serbien.

+ Schemat i Plovdiv

Lördag 16.30: Nederländerna–Tyskland.

Lördag 19.30: Bulgarien–Sverige

Söndag 16.30: Turkiet–Tjeckien

Söndag 19.30: Polen–Ukraina

+ Schemat i Belgrad

Söndag 17.00: Kroatien–Frankrike

Söndag 20.00: Serbien–Ungern

Måndag 17.00: Italien–Belgien

Måndag 20.00: Ryssland–Belarus

Kvartsfinalerna börjar på tisdag. Även där spelas hälften av matcherna i Plovdiv och hälften i Belgrad. Från och med semifinalerna spelas alla matcher i Belgrad. Finalen spelas lördagen den 4 september.

* Starttiderna är i svensk tid.


Fakta: Sveriges väg till åttondelsfinalen

Sverige spelade fem matcher i gruppspelet i Rumänien och tog sig vidare som fjärde och sista lag.

19 augusti: Finland 3–2.

21 augusti: Rumänien 3–0.

22 augusti: Turkiet 0–3.

23 augusti: Ukraina 0–3.

25 augusti: Nederländerna 0–3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!