Haak: "Vore jätteviktigt för vår utveckling"

I fjol blev det EM-succé – nu vill det svenska volleybolldamerna ta nästa steg. Vid finalseger mot Portugal i European Silver League väntar spel mot flera av Europas toppnationer nästa år. –Det vore jätteviktigt för vår utveckling, säger superstjärnan Isabelle Haak inför publikfesten i Lund.

Den svenska världsstjärnan Isabelle Haak, 22, och hennes lagkamrater möter på lördagen Portugal i finalen av landslagsturneringen European Silver League i Lund. Arkivbild.

Den svenska världsstjärnan Isabelle Haak, 22, och hennes lagkamrater möter på lördagen Portugal i finalen av landslagsturneringen European Silver League i Lund. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Volleyboll2022-07-01 15:21

Gemytliga idrottshallen i Lund är utsåld – 1 700 åskådare – till lördagens final av landslagsturneringen European Silver League där Sverige ställs mot Portugal.

– Det ska bli jätteroligt. Hallen fylls till max och det känns jättekul att alla är här för vår skull, säger världsstjärnan Isabelle Haak.

När Sverige för drygt ett år sedan kvalificerade sig till EM var det första gången på 38 år som damlandslaget nådde ett internationellt mästerskap. Väl i EM i augusti 2021 blev det en ny succé med kvartsfinalspel och en slutlig femteplats.

"En väckarklocka"

Placeringen gör att Sverige är direktkvalificerat till Europamästerskapet 2023 och på vägen dit kan landslaget få ladda upp med spel i European Golden League, men det krävs seger i finalen mot Portugal för att avancera till nästa nivå.

– Det vore jätteviktigt för vår utveckling. I Golden League är det ännu bättre motstånd, vilket är bra för oss inför EM nästa år, säger 22-åriga Haak.

Landslagskamraten Rebecka Lazic håller med och 27-åringen ser inga begränsningar för hur bra landslaget kan bli i framtiden.

– Det är hungriga tjejer här som vill jobba hårt och som inte ser att det finns några gränser. Jag tror att det blev en väckarklocka för många spelare när vi nu har börjat möta de större lagen och kände att vi kunde konkurrera med dem på EM, säger hon.

En annan nyckel för utveckling är att allt fler svenska damspelare numera är utlandsproffs.

– Jag har ju varit med i många år i landslaget och vi har nog aldrig haft så många spelare utomlands som proffs, säger Rebecka Lazic.

– Framför allt är det viktigt att få ha volleybollen som ett heltidsjobb. Du tränar morgon och kväll och kan fokusera enbart på det. Det syns även på kvaliteten på träningarna i landslaget också. Alla tjejer har vuxit och har lite andra prioriteringar nu, fortsätter hon.

För bara några månader sedan tog Lauri Hakala över som förbundskapten efter italienaren Ettorre Guidetti. När Sverige och Portugal möttes i grundserien tog lagen varsin seger och båda matcherna gick till fem set.

– Portugal är ett bra lag, men spelar vi på vår nivå vet jag att vi är bättre, säger han.

Även finländaren betonar hur viktigt det är att spelarna är proffs utomlands.

– I landslaget kan vi bara ha dem en kort tid, men när de kommer tillbaka till klubbarna behöver de en bra tävlingsnivå. Vi behöver fler spelare i ligorna i Polen, Frankrike, Italien och Turkiet, säger Hakala.

Lazic ska byta klubb

Isabelle Haak är en världsstjärna och vann i våras Champions League med sin dåvarande turkiska klubb Vakifbank. Till nästa säsong byter dock 22-åringen till finalmotståndaren Conegliano i Italien.

– Jag vill fortfarande spela på en hög nivå och Conegliano är med i toppen. Det kändes som rätt val, säger Haak.

Rebecka Lazic har varit utlandsproffs i tio år och avslöjar nu att även hon ska byta klubb efter en säsong i franska Nantes.

– Kontraktet är påskrivet, men inget är officiellt än. Men jag kan avslöja att jag ska vara kvar i Frankrike, säger Lazic med ett skratt.

Fler spelare utomlands är en nyckel för att även det svenska landslaget ska bli bättre. "Framför allt är det viktigt att få ha volleybollen som ett heltidsjobb", säger Frankrikeproffset Rebecka Lazic. Arkivbild.
Fler spelare utomlands är en nyckel för att även det svenska landslaget ska bli bättre. "Framför allt är det viktigt att få ha volleybollen som ett heltidsjobb", säger Frankrikeproffset Rebecka Lazic. Arkivbild.
Guide: Sverige–Portugal

Vad: Final i landslagsturneringen European Silver League.

Var: Idrottshallen, Lund.

När: Lördag, klockan 15.

Tv/radio: SVT och Radiosporten.

Vad står på spel: European Silver League är näst högsta landslagsturneringen i Europa. Vinnaren i mötet mellan Sverige och Portugal blir kvalificerat till European Golden League nästa år. Det finns ytterligare en nivå av landslagsturneringar, nämligen Nations League, där världens bästa lag spelar. Vinnaren av Golden League kan kvala in till Nations League.

Tidigare möten: I grundserien möttes lagen två gånger. I Lund den 4 juni föll Sverige med 2–3 i set (22–25, 25–21, 18–25, 25–21, 13–15), men nere i Portugal den 22 juni blev det svensk seger med 3–2 i set (25–13, 21–25, 26–24, 30–32, 21–19).

Sveriges historik i landslagsturneringarna: Damlandslaget vann European Silver League 2018, men när det året efter blev spel på högsta nivå kunde världsstjärnan Isabelle Haak inte delta på grund av en axelskada och Sverige åkte ur efter sex raka förluster. 2020 ställde coronapandemin in turneringarna och 2021 var Sverige inte med på grund av EM-kval under våren.

Svenska truppen:

Centrar: Linda Andersson, Jonna Wasserfaller, Lily Topic, Kirsten Van Leusen.

Spikers: Cecilia Malm, Rebecka Lazic, Isabelle Haak, Alexandra Lazic, Anna Haak, Elin Larsson.

Passare: Hilda Gustafsson, Vilma Andersson.

Liberor: Sofie Sjöberg, Klara Andersson.

Förbundskapten: Lauri Hakala (Finland).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!