Isabelle Haak utsedd till Europas bästa spelare

Hon har en makalös säsong bakom sig. Nu har Isabelle Haak, 23, utsetts till Europas bästa spelare. –Ett år som jag aldrig glömmer, säger den svenska volleybollstjärnan till TT.

Isabelle Haak har utsetts till Europas bästa spelare. Arkivbild.

Isabelle Haak har utsetts till Europas bästa spelare. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Volleyboll2022-09-16 21:12

Den svenska volleybollstjärnan tilldelades utmärkelsen på Europeiska volleybollförbundets årliga gala i Bryssel på fredagen.

– Det betyder otroligt mycket, jag trodde aldrig jag skulle få ta emot priset. Det känns jätteroligt och jag är tacksam för alla som varit runtomkring mig och gjort det möjligt, säger Haak.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag tycker bara det är väldigt roligt och det känns väldigt ärofyllt.

Vann allt

Haaks 2021/2022 är något utöver det vanliga.

23-åringen vann allt som gick att vinna med turkiska klubblaget Vakifbank: turkiska supercupen, turkiska cupen, turkiska mästerskapsslutspelen, klubblags-VM och Champions League.

Lägg därtill att hon var med och vann European Silver-League med det svenska landslaget i somras.

– Det är otroligt hur bra det har gått med både klubblag där vi vann fem av fem och med landslaget där vi gick upp till Golden League, det har varit ett otroligt bra år, ett år som jag aldrig kommer glömma.

TT: Vad betyder priset för svensk volleyboll?

– Svensk volleyboll har växt så mycket de senaste åren och det är så kul att se att en sådan liten nation håller på att växa som volleybollnation också.

Ny klubb

Nu väntar ett nytt kapitel, då Haak bytt Turkiet och Vakifbank mot Italien och Imoco Volley.

– Ny klubb, nya förutsättningar och nya utmaningar. Jag ser det bara som något positivt med mer motivation till att bli bättre och lära mig nytt och få nya perspektiv på allt.

TT: Hur firar du ett sådant här pris?

– Min syster Anna (som spelar i franska toppklubben ASPTT Mulhouse) är här, vi ska ha lite middag tillsammans med förbundet och alla, det är mysigt att hon är här och kul att fira med henne.

TT: Ni ska inte ut och vända upp och ner på Bryssels gator?

– Haha, vem vet vad som händer.

Fakta: Isabelle Haak

Ålder: 23 (född 11 juli 1999).

Klubb: Imoco Volley (Conegliano, Italien).

Utvalda meriter: Två SM-guld med Engelholm, tre tredjeplatser i italienska ligan med Scandicci, seger i Champions League, andraplats i Champions League, guld i klubblags-VM och turkisk mästare två gånger med Vakifbank, European Silver League-guld i somras med svenska landslaget.

Aktuell: Utsedd till Europas bästa spelare.

Tidigare klubbar: Engelholms VS 2014–2016, Béziers Volley (Frankrike) 2016–2017, Scandicci (Italien) 2017–2019, Vakifbank SK (Turkiet) 2019–2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!