"Kommer att bli riktigt fett om vi lyckas vinna"

Chans på slutspelsplats och rekordpublik. Golden League-matchen mot Belgien kan bli historisk på flera sätt för det svenska damlandslaget i volleyboll. –Det kommer att bli riktigt fett om vi lyckas vinna, med den publiken, säger stjärnan Isabelle Haak.

Sverige – med superstjärnan Isabelle Haak – möter Belgien i en avgörande Golden League-match i Lund. Arkivbild.

Sverige – med superstjärnan Isabelle Haak – möter Belgien i en avgörande Golden League-match i Lund. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Volleyboll2023-06-16 12:10

Ungefär 3 000 personer väntas ta sig till arenan i Lund för att se Sverige möta världselvan Belgien i European Golden League. Det blir i så fall publikrekord för en volleybollmatch på damsidan i Sverige.

– Det känns väldigt spännande. Vi har pratat mycket i laget om det och alla börjar rysa när vi pratar om det för det är ju rekord för svensk damvolleyboll, säger superstjärnan Isabelle Haak.

– Så många bakom oss har vi aldrig haft förut och att känna stödet på hemmaplan ska bli riktigt häftigt.

Ökat stöd

Efter de senaste årens framgångar i EM och avancemanget från European Silver League har laget känt ett ökat stöd.

– Det är många man pratat med som säger att de aldrig kollat på volleyboll innan men att man råkade sätta på det på tv:n och så fastnade man för det, så det är kul att många fått upp ögonen, säger Haak som också berättar att intresset för att spela volleyboll gått åt samma håll.

– Det har varit kö till klubbar.

Att publikrekordet slås mot det tuffaste motståndet gör att pressen ökar enligt Haak. Det gäller att bjuda på bra spel.

– Går det inte bra så är det kanske inte så kul. De är ett av de bästa lagen i världen, så kommer vi upp i nivå och de också så kommer det nog att bli kul att titta på.

Tuffa förutsättningar

Mycket står på spel. Belgien har redan säkrat gruppsegern och en plats i slutspelet. För att Sverige ska göra dem sällskap krävs det att man blir bästa grupptvåa.

– Vi måste nog vinna matchen på ett eller annat sätt för att gå till semifinal, det tror jag. Så vi ska verkligen göra allt vi kan, säger Haak.

Och man har allt i egna händer. Vid seger går Sverige till semifinal oavsett, blir det förlust kan man behöva vänta till senare på söndag för att få veta om det blir slutspel eller inte.

Fakta: Så tar sig Sverige till slutspel

Belgien har redan säkrat gruppsegern, men Sverige går vidare till slutspel om man blir bästa grupptvåa.

Vid vinst mot Belgien går Sverige till slutspel oavsett andra resultat.

Utöver Sverige har tre länder chans att bli bästa grupptvåa – Slovakien och Rumänien (grupp B) och Frankrike (grupp C).

Även om Sverige förlorar kan man gå vidare, men då är det antal vunna set som i första hand avgör.

Exempel:

Förlorar Sverige med 2–3 i set måste Rumänien vinna med 3–0 mot Slovenien medan rumänsk 3–1-vinst innebär bollräkning.

Slovakien å andra sidan måste slå Rumänien med 3–0 för att nå bollräkning. Frankrike måste vinna med 3–0 mot Ukraina, medan fransk vinst med 3–1 ger bollräkning.

Sverige spelar sin avslutande gruppspelsmatch först. Det innebär att de andra lagen kommer kunna spela på Sveriges resultat.


Fakta: Golden League

Golden League är en europeisk turnering där segraren och tvåan kvalificerar sig till Challenger Cup – en internationell turnering där man slutligen kan nå nå spel i Nations League.

Golden League består av tre grupper med tre nationer. Det bästa laget i varje grupp samt den bästa tvåan går vidare till slutspel med semifinaler och final. Den sämsta trean flyttas ner till European Silver League 2024.

Semifinalerna spelas 24–25 juni med returmöte den 28:e juni.

Finalerna spelas den 6 och 9 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!