Ny svensk seger – en match från final: "Kul"

Sveriges volleybolldamer besegrade Belgien för andra gången på en vecka. Nu är man bara en match från final i European Golden League efter 3–2 hemma i Lund. –Det ska bli kul att möta dem igen, säger storstjärnan Isabelle Haak efter matchen.

Sverige besegrade Belgien i den första semifinalen.

Sverige besegrade Belgien i den första semifinalen.

Foto: Anders Bjurö / TT

Volleyboll2023-06-25 17:14

– Vill vi spela på toppen så måste vi slå alla, säger spikern Alexandra Lazic.

Premisserna var enkla: Vinn med så mycket som möjligt för att få bättre utgångsläge inför returen på bortaplan.

Sverige såg ut att få en riktig drömstart.

Vann andra set

Det mesta satt där det skulle och Belgien verkade skakade.

Men drömmen förvandlades till en riktig kallsup när de fem matchbollarna Sverige spelat till sig försvann och Belgien plockade hem första set med 26–24.

Det verkade dock snarare agera blågul tändvätska än ge Sverige andnöd.

Andra set bjöd på samma spel som gett svenskorna ledningen i det första, men den här gången tappade man den inte. Siffrorna skrevs till förkrossande 25–16 till Sverige där i princip allt gick vägen för svenskorna.

Haak: "Lite konstigt"

De två kommande seten turades lagen om att briljera. Matchen gick till ett femte och avgörande set där de drygt 1 800 på läktaren bar fram Sverige till seger.

– Det var lite konstigt eftersom de ställde inte upp med det bästa laget, men det är resultatet som räknas, säger Isabelle Haak och fortsätter:

– Det var kanske inte den bästa volleybollmatchen. Det handlade nog om att de inte hade sitt bästa lag och att vi inte kom upp i nivå.

Möts på onsdag

Sverige är nu bara en seger från att ta sig till final. Returen spelas på onsdag i Belgien.

– Jag är så himla glad och stolt över laget. Det var slitsamt. Att spela här på hemmaplan, och med det stöd vi har haft. Det är den bäst känslan någonsin. Vi har visat att vi kan slå dem och vi vet att vi har otroligt bra spelare så nu ska vi ladda om och hitta vårt spel, säger Alexandra Lazic.

En finalplats innebär inte enbart en chans att slåss om totalsegern i Golden League, utan även en garanterad plats i kvalet till nästa säsongs Nations League.

– Vi ska fokusera på vårt och inte på vad de andra ska göra. Matchen är på onsdag så nu ska vi återhämta oss, det ska bli kul att få möta dem igen, säger Isabelle Haak.

Fakta: Så funkar volleyboll-turneringarna

Sverige vann European Silver League i fjol och fick därmed chansen att spela i European Golden League i år.

De lag som spelar final i Golden League får kvala till Nations League-turneringen 2024.

Nations League är, till skillnad från de tidigare nämnda turneringarna, världsomspännande och innefattar de bästa lagen från hela världen.

Belgien, som Sverige möter i semifinal i Golden League, spelade i Nations League i fjol, men åkte ut.

Sveriges väg framåt

Sverige–Belgien

Belgien–Sverige 28 juni 20.00

Eventuell final

6 juli samt 9 juli

I den andra semifinalen möts Ukraina och Tjeckien.

Om det ena laget vinner första matchen med 3-0 eller 3-1 måste det andra laget därmed vinna returmötet med samma siffror för att kvittera matchserien. I händelse av att lagen vinner varsin match med 3-0/3-1 alternativt 3-2 avgörs semifinalspelet med ett Golden Set till 15, som spelas direkt i anslutning till att match 2 avgjorts.

TV/Radio: SVT/ P4 Radiosporten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om