Polisens misstanke: Jobbade illegalt hos sponsor

Hylte/Halmstad tog tidigare i vår SM-guld i volleyboll både på herr och damsidan. Nu rapporterar TV4 att tre spelare i klubben utreds för att ha jobbat hos en sponsor utan arbetstillstånd.

Volleybollklubben Hylte/Halmstad tog dubbla SM-guld i våras.

Volleybollklubben Hylte/Halmstad tog dubbla SM-guld i våras.

Foto: Adam Ihse/TT

Volleyboll2022-05-19 11:26

Enligt TV4 slår utländska spelares kontrakt med klubben fast att de förutom att spela volleyboll, även ska jobba halvtid för Hylte/Halmstad.

Spelarna i fråga ska dock ha fått jobba för en av klubbens storsponsorer, utan att ha giltigt arbetstillstånd, något som strider mot utlänningslagen.

Det hela uppdagades i samband med en razzia av polisen på företaget i början av maj.

En arbetsgivare som använder sig av arbetskraft utan arbetstillstånd kan dömas till böter eller upp till ett år i fängelse. För en arbetstagare kan brott mot utlänningslagen i värsta fall resultera i utvisning.

När en utländsk idrottare kommer till Sverige för att utöva sin sport är det just utövande av sporten som ger personen uppehållstillstånd. Att göra enstaka PR-framträdanden för sponsorer är okej, men något extra arbete är inte tillåtet utan arbetstillstånd säger Johan Karlsson, förbundsjurist på Riksidrottsförbundet, till TV4.

Spelarna i Hylte/Halmstad ska ha utfört arbete som sortering och paketering för sponsorföretaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!