EM-kvartsfinal 2021, seger i Silver League 2022 och nu väntar final i Golden League, den främsta nationsturneringen i Europa.
Trots de stora framgångarna för det svenska damlandslaget i volleyboll de två senaste åren är det inte aktuellt att Sveriges olympiska kommitté (SOK) går in med en ny stöttning.
– För att vi ska gå in och satsa i ett lagbollspel krävs det att man är på OS-nivå, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till TT.
"Inte riktigt där"
Volleybolldamerna hade ett projektstöd från SOK under några år med sikte på OS-spel 2024 och kamp om medaljer i OS 2028. När pandemin slog till 2020 rann det ut i sanden.
– Hamnar de i ett läge där de är i ett OS-kval eller har OS-kvalificerat sig kommer vi förstås stötta laget i en OS-satsning. Laget är inte riktigt där ännu, men har tagit bra steg. Viss förhoppning för det kan man känna, säger Peter Reinebo.
Bland sommaridrotterna får inget landslag inom de stora bollsporterna i nuläget något SOK-stöd. Eftersom både handbollen och fotbollen har stora resurser på egen hand blir det aktuellt med stöttning för deras del först när en OS-plats är säkrad, uppger Reinebo.
– Volleyboll är ju en stor idrott och det är hög konkurrens på internationell nivå, säger Peter Reinebo.
Får tacka nej
Landslagsstjärnan Isabelle Haak skulle gärna se att SOK-stödet återaktiverades redan nu. Det skulle betyda mycket, menar hon.
– Det är inte så mycket pengar i volleyboll och de som måste plugga eller jobba kan inte alltid tacka ja till alla läger eftersom de måste få pengar till att betala hyra och allt sådant, säger Isabelle Haak.
Haak är en världsstjärna i den italienska proffsklubben Conegliano och kan leva på sin volleyboll. Annat är det för exempelvis Julia Nilsson, som är center i SM-guldlaget Engelholm till vardags.
– Jag har jobbat 100 procent den här säsongen. Så det har varit tufft, men det var ju ett val jag gjorde. Det funkade, men jag tror inte att det håller långsiktigt. Sedan maj är jag tjänstledig i två år och tanken är att plugga till hösten
Spelarna får ersättning under tiden med landslaget, men det rör sig inte om några stora summor.
– Vi får ju inte lön på det sättet. Det är mer symboliskt för oss. Det går ju inte leva på det, säger Julia Nilsson.
Krävs mirakel för att nå OS
Det krävs ett mirakel för att volleybolldamerna ska nå OS i Paris 2024. Endast tolv länder får delta och redan i fjol spikades det vilka 24 lag som kämpar om sex platser i höstens kval.
Enda vägen till Paris nu är att få en skyhög världsrankning genom att vinna världsomspännande Nations League nästa sommar. Dit är Blågult ännu inte kvalificerat, även om finalspelet i European Golden League har gett en kvalbiljett till Nations League.
Nästa OS därefter går i Los Angeles 2028, men ska Sverige vara aktuellt då krävs det att landslaget tagit stora kliv och etablerat sig på världsnivå.
– OS 2028 tror jag inte är helt omöjligt, men det krävs ju en långsiktig satsning, säger Julia Nilsson.
Rättad: I en tidigare version angavs fel år i en faktaruta för när projektstöttningen av damlandslaget i ishockey inleddes.