Sverige föll i EM-premiären mot världens bästa lag

Det blev svensk förlust i premiären av volleyboll-EM. Mot en av de stora favoriterna till guldet – Turkiet – lyckades inte svenskorna skrälla och föll med 0–3 i set. –Jättekul att få inleda mot ett så bra lag och ändå utmana dem, säger Linda Andersson trots förlusten.

Sverige, med storstjärnan Isabelle Haak fick inte fira efter premiären mot Turkiet. Arkivbild.

Sverige, med storstjärnan Isabelle Haak fick inte fira efter premiären mot Turkiet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Volleyboll2023-08-18 18:28

Sverige ställdes mot tuffaste tänkbara motstånd i sin grupp redan i öppningsmatchen – världsettan Turkiet. Sverige bjöd stundtals på bra motstånd men trots det blev turkiskorna för svåra. 0–3 i set efter setsiffrorna 22–25, 18–25 och 13–25 betyder att Sverige inleder EM utan poäng.

– Det var jättekul att få inleda EM mot ett så bra lag och ändå utmana dem som vi gör. Vi möter världens bästa lag och samtidigt är vi med i första och andra set, säger Linda Andersson till TT efter matchen.

Sverige spelar i grupp C och ställs härnäst mot Grekland redan under lördagen.

– Det blir en helt annan typ av match. Nu får vi fokusera om på Grekland. Det var skönt att bygga på självförtroendet i den här matchen. Vi ska ta med oss den här insatsen till i morgon, fortsatte Andersson.

I EM 2021 överraskade Sverige många när man tog sig ända till kvartsfinal. Därefter har Sverige följt upp succén med att vinna Silver League och komma tvåa i såväl Golden League som Challenger Cup.

TT: Känns det svårare nu att gå in med större förväntningar på sig efter senaste tidens framgångar?

– Vi får mycket uppmärksamhet nu och med det kommer förväntningar. Jag tycker det är jättekul. Jag tror inte någon tycker det är läskigt utan det är något vi får axla. Vi ska inte tänka på att vi måste leverera hela tiden utan ta det match för match, avslutar Andersson.

Fakta: Sveriges EM-matcher

Sverige spelar i grupp C i Düsseldorf, Tyskland. Alla Sveriges matcher sänds i SVT och Sverige behöver sluta topp fyra i gruppen för att sig vidare till åttondelsfinal.

Gruppspel, kvarvarande matcher:

19 augusti: Sverige–Grekland (17.00)

21 augusti: Sverige–Tyskland (20.00)

23 augusti: Sverige–Azerbajdzjan (20.00)

24 augusti: Sverige–Tjeckien (17.00)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!