Barack Obama var president i USA, Anna Bergendahl vann Melodifestivalen med "This is my life" och kronprinsessan Victoria gifte sig. Samma år, 2010, antogs Hultsfreds kommuns nuvarande översiktsplan.
Med andra ord börjar det bli hög tid att uppdatera kommunens viktigaste strategiska dokument. Ett väldigt spännande arbete, i alla fall om man frågar Frida Karlsson. Hon har tidigare jobbat med översiktsplaner i Vimmerby och Kinda, och nu organiserar hon arbetet med Hultsfreds kommuns nya översiktsplan. Ett arbete som berör hela den kommunala verksamheten.
– Alla olika förvaltningar kommer att påverkas och involveras i någon mån, säger Frida Karlsson.
– Det jag tycker är spännande är att på något sätt försöka se framtiden och förbereda sig för den. Det är ju det en översiktsplan är – att man tar ut en riktning och funderar på hur tar vi oss hit? Och vad kommer att påverka oss på vägen?
Hon menar att det är som att leva i framtiden.
– Jag lever ju som planarkitekt alltid 5–10 år framåt i tiden på något sätt, så det är väldigt kul att få in andra människor i det långsiktiga perspektivet, och en översiktsplan tittar på ännu längre perspektiv.
Som ett av de första stegen i arbetet med planen bjuds allmänheten in till dialogträffar under våren. Träffarna hålls i Järnforsen, Vena, Silverdalen, Mörlunda, Virserum, Målilla och Hultsfred.
– Vi kommer att fokusera på respektive ort och träffa invånare. Förhoppningsvis kommer det också representanter för både föreningsliv och näringsliv under de här träffarna.
Hultsfreds kommun står inför en rad utmaningar, däribland en minskande och åldrande befolkning.
– Det är inte någonting som är unikt för Hultsfred, men det är en stor utmaning hur vi tacklar framtiden med de förutsättningarna och behåller en god och lämplig service för våra invånare.
"Vi har väldigt mycket potential i våra orter, vårt föreningsliv, vårt näringsliv och i våra invånare inte minst."
Frida Karlsson
Planarkitekt
Hur kan ni påverka befolkningsutvecklingen med översiktsplanen?
– Det handlar om att fundera på hur vi gör kommunen attraktiv, säger Frida Karlsson.
Frågan har inget enkelt svar, men hon pekar på vikten av exempelvis jobb, infrastruktur, skolor, grönområden och fritidsaktiviteter. Vissa saker ansvarar kommunen för, andra sköts av näringslivet eller föreningslivet.
– Det är en komplex fråga där översiktsplanen tittar på vad vi kan skapa för möjligheter. Finns det platser för sport och idrott, och finns det platser där man kan utveckla sina företag? Finns det platser där det är attraktivt att bo? Det är många saker som ska vävas samman.
Vad skulle du säga är den största utmaningen?
– Den största utmaningen tror jag är att få alla att dra åt samma håll. Det finns väldigt många bra idéer, men man kan inte springa på alla bollar samtidigt, utan man kanske måste hitta de bollarna som ger mest värde att springa på.
Vid sidan av dialogträffarna med kommuninvånarna ska det hållas workshops med politikerna. Enigheten över partigränserna brukar vara relativt stor i Hultsfreds kommun, vilket även Frida Karlsson har noterat. Där skiljer sig Vimmerby och Hultsfred åt. Hon är fascinerad över de skillnader som finns mellan de båda kommunerna, även i andra frågor.
– Vimmerby är väldigt känt för Astrid Lindgrens värld, turismen och besöksnäringen, säger hon och konstaterar att Hultsfred å andra sidan har mer livskraftiga mindre orter.
– En av de intressanta skillnaderna är att Hultsfred som centralort inte har lika mycket av centralortskaraktär. Exempelvis är Virserum väldigt självstående som mindre ort om man jämför med de mindre orterna i Vimmerby som är lite mer beroende av centralorten.
Ska Hultsfred på ett tydligare sätt pekas ut som kommunens viktigaste ort i framtiden? Det är en fråga som är möjlig att ta upp den i nya översiktsplanen.
– Jag kan inte föregå den politiska diskussionen, men rent teoretiskt kan man göra det. Är det lämpligt, är en annan fråga. Där har du olika svar beroende på vem du frågar.
Det finns en hel del utmaningar. Vad ser du för möjligheter?
– Jag ser en möjlighet att ta tillvara på den potential som vi har i Hultsfreds kommun. Vi har väldigt mycket potential i våra orter, vårt föreningsliv, vårt näringsliv och i våra invånare inte minst, säger Frida Karlsson och tillägger:
– I en översiktsplan kan vi inte ha alla svar, men förhoppningsvis kan vi lägga grunden för att skapa möjligheter till en väldigt bra utveckling och nyttja all potential.
Exempelvis tycker hon att det skulle gå att jobba ännu mer med natur och friluftsliv, vilket också skulle kunna stärka besöks- och turismnäringen.
Det har varit mycket diskussioner om vindkraftsetableringar de senaste åren. Hur kommer ni att hantera vindkraftsfrågan i översiktsplanen?
– Vi ska fortsätta dialogen med politikerna om hur vi hanterar frågan. Det är en debatterad fråga, och tanken är att vi ska föra en dialog under processens gång och landa i någon form av ställningstagande, riktlinjer eller hantering.
"Vi kan ta fram underlag och titta på olika alternativ, men i slutändan är det politikerna som behöver ta ställning."
Frida Karlsson
Planarkitekt
Enligt Frida Karlsson är det upp till politikerna om översiktsplanen ska peka ut vilka områden som är lämpliga för vindkraft.
– Vi kan ta fram underlag och titta på olika alternativ, men i slutändan är det politikerna som behöver ta ställning.
En annan fråga som engagerar är Hultsfreds centrum med butiker, restauranger och andra verksamheter. Hur mycket kommer ni att titta på den typen av frågor?
– Det är också en jätteintressant fråga som är väldigt bred. Vi kommer att titta på hur vi kan få liv och rörelse i centrum, men jag har inga svar än.
Frida Karlsson hoppas att många tar chansen att tycka till i olika frågor. Redan nu går det att lämna synpunkter och förslag i en digital karta på kommunens hemsida.
– Det är bättre att tycka till nu, än att tycka till sedan när saker är bestämt.
Arbetet med planen kommer att pågå i flera år.
– Vi siktar på samråd under 2026 och granskning under 2027. Sedan hoppas vi kunna anta översiktsplanen i början av 2028.