Arbetsmiljön på Vemab gränsar till riskzon: "Absolut oroväckande"

Arbetsmiljön på Vemab gränsar till riskzon: "Absolut oroväckande"

Vimmerby
Lästid cirka 8 min

Nöjdheten bland personal på det kommunala energibolaget Vemab har rasat de senaste åren, om man tittar på resultatet av den senaste medarbetarenkäten. I samma undersökning kritiseras ledarskapet efter en tid av turbulens och omorganisation och ord som "härskarkultur" och "katastrof" dyker upp när anställda beskriver sin arbetsplats.

Vimmerby Tidning har begärt ut och sammanställt resultatet av medarbetarundersökningar som gjorts på det kommunala bolaget Vimmerby Energi & Miljö AB (Vemab). Undersökningarna görs vartannat år och i dem får anställda svara på frågor om sin arbetsmiljö. 

– En medarbetarundersökning är jätteviktig för alla arbetsgivare, det är där man får reda på hur företaget mår, säger vd:n Olle Fogelin när Vimmerby Tidning träffar honom i Vemabs lokaler på Förrådsgatan i Vimmerby.

Så hur mår Vemab? Översynen visar bland annat att NMI (Nöjd medarbetarindex) sjunkit med 15 procentenheter, från 78 procent till 63 procent, mellan 2021 och 2023, när den senaste undersökningen gjordes. Den totala bedömningen av medarbetarnas nöjdhet med arbetsplatsen har på två år sjunkit från betyget Mycket väl godkänt till Godkänt, nära gränsen till Riskzon (som går vid 60 procent).

undefined
Vemabs lokaler på Förrådsgatan i Vimmerby.
undefined
Vimmerby energi och miljö har idag 57 anställda.

Olle Fogelin tog över som vd för bolaget för två och ett halvt år sedan.

– Vi hade bra svarsfrekvens och det finns därför ett bra underlag. Resultatet för 2023 är svagare än det för 2021, helt klart, men vi ligger fortfarande på en godkänd nivå, säger han. 

Är ni nöjda med det?

– Nej, det är precis över gränsen och det är naturligtvis inte vad en arbetsgivare önskar. Nu har det gått en tid sedan det här gjordes men jag kan säga att när resultatet kom så hade jag förväntat mig en sänkning. 

"Vi har haft interna utmaningar"

Vd:n berättar att det lägre resultatet var väntat eftersom bolaget haft en hel del utmaningar sedan han tillträdde. Dels är energibranschen i förändring och det ställer nya krav, men det är inte hela historien. 

– Vi har ju haft interna utmaningar också, det är väl allmänt känt vid det här laget att vi gjorde en omstrukturering på en av våra enheter.

Enheten som Fogelin refererar till är återvinningscentralen där man i början av 2023 tog bort egen personal för att istället låta en privat entreprenör sköta verksamheten. 

– Det är klart att när man har besvärliga uppgifter att hantera i ett mindre bolag så påverkar det resultatet av en sådan här medarbetarundersökning. Jag kan ju inte säga att det bara beror på det men jag tror att turbulensen som var då är en bidragande faktor till resultatet. En annan bidragande faktor är att jag har kommit in och har med mig andra erfarenheter, det påverkar naturligtvis också, säger han.

undefined

"När man gör förändringar i en verksamhet så blir det ju någon som får ta ansvar för det och i det här fallet är det jag."

Olle Fogelin

Vd, Vemab

Ledarskapsindex har sjunkit med 10 procentenheter mellan undersökningarna. Vad indikerar det?

– Ja, att medarbetarna inte är nöjda med sin chef, på olika nivåer i organisationen.

Och hur tar du till dig det?

– Det är ju kopplat till det som jag nämnt tidigare. När man gör förändringar i en verksamhet så blir det ju någon som får ta ansvar för det och i det här fallet är det jag. Vi är under hård ansträngning, vi har gjort en omorganisation som vi håller på att se till att det ska fungera och alla 57 anställda kommer inte att tycka lika. Jag är inte förvånad över sänkningen men det är såklart tråkigt att den blev så pass stor.

Omöjligt att nå 100 procent nöjdhet

Ett NMI (Nöjd medarbetarindex) på 63 procent, från 2023, betyder att 37 procent inte är nöjda.

– Ja, det är en tolkning. 37 procent har inte lämnat högsta betyg i alla fall, säger Olle Fogelin.

Är det rimligt, med drygt 60 procent helt nöjda medarbetare?

– Som jag har sagt så är jag inte nöjd med det resultatet.

Vilket ansvar har du som vd när medarbetarna inte är nöjda?

– Som vd har man alltid det yttersta ansvaret så det är klart att jag får stå för resultatet, och det är också mitt ansvar att göra någonting åt det. 

Vilken siffra hade varit rimlig att ligga på då?

– Jag har inte satt upp något exakt. Jag kan inte säga att det ska vara x eller y men i det här systemet har vi bestämt tillsammans att vi ska ligga på Mycket väl godkänt, alltså 75 procent då. Men generellt är det klart att man vill att medarbetarna ska vara så nöjda som möjligt.

Så du kan inte säga en exakt siffra?

– Jag vill inte bryta ut en enskild fråga utan vi måste se till hela undersökningen. Önskedrömmen är såklart att 100 procent är jättenöjda med sin arbetsgivare men det är en fullständigt omöjlig siffra att nå. 

undefined
Olle Fogelin är inte nöjd med resultatet av den senaste medarbetarundersökningen, men säger också att han hade förväntat sig sänkningen.

Från "familjärt" till "härskarkultur"

Enligt vd:n kan flera saker spela in när det kommer till hur folk väljer att svara på undersökningen. 

– Hur mår jag idag? Jag kanske lämnade mina barn på dagis och det var jäkligt jobbigt med mycket skrik, och sen ringer den här medarbetarundersökaren och ställer frågor. Sådant påverkas man ju av också, och här handlar det inte om att jag skyller ifrån mig utan vi är väl medvetna om det dåliga resultatet, säger han.

Tror du att medarbetar låter sin dagsform styra resultatet av den här ganska omfattande undersökningen?

– Det är spekulativt. Det är inte så att alla som svarat haft en dålig dag. Jag menar bara ett en mängd olika yttre faktorer kan påverka en sådan här enkät, även om att en anställd haft en dålig morgon inte är grundproblemet. 

undefined

"Vårt mål är ju att vi ska vara på Mycket väl godkänt. Jag tror att det går att nå dit men om vi lyckas till 2025 vet jag inte."

Olle Fogelin

Vd, Vemab

I undersökningen finns också en sammanställning av ord som personal använder för att beskriva Vemab som arbetsplats. Bland de vanligt använda värdeorden i undersökningen från 2021 hittas "bra", "lokalt", "familjärt", "trevligt", "tryggt", "positivt" men också "ostrukturerat." Även i undersökningen från 2023 förekommer orden "bra" och "familjärt" men också ord som "oroligt", "katastrof", "härskarkultur", "rörigt" och "kaos".

– Jag kan inte veta var det kommer ifrån men jag kan säga som tidigare, att vi hade en ganska stor och besvärlig förändring vid den här tiden och att det kan ha påverkat. Det är väl också allmänt känt att det kommit brev till kommunstyrelsen där ord som exempelvis härskarteknik använts. Det kan ha samma härkomst, men nu spekulerar jag bara.

Vad tänker du om att det finns medarbetare som beskriver Vemab som en katastrof eller upplever härskarkultur på jobbet?

– Den situationen vi hade då var infekterad och vi fick ha flera olika utredningar och förhandlingar. Det är klart att de personer som var berörda av detta inte tyckte att allt fungerade som det ska fungera, och i sådana lägen kommer det fram olika typer av argument. 

Medarbetarnas sätt att beskriva arbetsmiljön verkar i alla fall ha blivit mer negativ under din tid som vd. Kommentar?

– Jag känner inte till om det är en person eller om det är tio personer som har sagt de här sakerna. Det blir ju en visualisering som det är svårt att dra några perfekta slutsatser ifrån. 

Vd:n har brustit i sitt ansvar: "Inte bra"

Medarbetarundersökningarna görs av en extern aktör, Supportföretaget TMJ Group AB, och materialet som sammanställts är omfattande. En av de kraftigaste förändringarna mellan 2021 och 2023 är vad anställda svarat på påståendet "alla inom företaget behandlas med respekt." 2021 upplevde 85 procent att det "stämde absolut eller ganska väl". 2023 var samma siffra 34 procent.

Det innebär alltså att 66 procent inte fullt ut håller med om påståendet att alla på Vemab behandlas med respekt.

– Det är absolut oroväckande.

Vad tänker du när du ser den siffran?

– Jag ser till helheten, som jag beskrivit tidigare. Det är inte ett bra resultat och det finns en massa där som inte alls är bra.

Som du sagt har du det yttersta ansvaret för medarbetarna. Har du brustit i ditt ansvar i och med det här?

– Ja, siffran är inte bra.

undefined
"Som vd har man alltid det yttersta ansvaret så det är klart att jag får stå för resultatet, och det är också mitt ansvar att göra någonting åt det", säger Olle Fogelin.

Sedan arbetsmiljöundersökningen genomfördes 2023 har mycket hänt på Vemab och vd:n menar att man idag har ett pågående arbete med bland annat analyser ihop med en inhyrd konsult för att få till en förändring. 

– Jag själv medverkar inte utan det drivs av medarbetarna på avdelningsnivå. Jag kommer såklart att ta del av slutsatserna men vill inte vara med och påverka en workshop med min närvaro. Man jobbar med de här sakerna och pratar om vilken förändring man vill ha och hur man själv kan bidra till den förändringen. Det kan dyka upp frågor som påverkar hela organisationen, säger han. 

Har du förändrat ditt ledarskap sedan undersökningen?

– Det beror på hur du menar. Jag har tillsatt olika utredningar som bidragit till att vi löst en del saker. Vi har jobbat med att tydliggöra rollerna och ta fram befattningsbeskrivningar, det har inte funnits fullt ut tidigare. En del av kritiken i undersökningen, när det gäller ledarskapet, är att det varit otydligt. 

Är det rimligt att du som vd, som fått ta emot klagomål för ditt ledarskap, har mandat att sköta arbetsmiljön?

– Det är en svår fråga att svara på. Jag har ju det ansvaret per automatik, det ingår i min roll och jag kan inte delegera det yttersta arbetsmiljöansvaret även om jag kan ta hjälp av olika chefer. 

Efter workshops, utredningar och annat, upplever du en förbättring?

– Min upplevelse är att vi är i ett bättre läge idag än vi var 2023. Skulle man fråga medarbetarna får man säkert lite olika svar, alla kommer inte att tycka lika. Skulle vi göra om den här arbetsmiljöundersökningen idag tror jag att vi får ett bättre resultat.

Den ska ju göras om nästa år. Vad tror du om resultatet? 

– Vårt mål är ju att vi ska vara på Mycket väl godkänt. Jag tror att det går att nå dit men om vi lyckas till 2025 vet jag inte.

Känner du att du som vd har stöd från styrelsen?

– Ja, till 100 procent.

undefined
Peter Fjällgård (V), ordförande, menar att Vemabs styrelse har fullt förtroende för Olle Fogelin som vd.

Peter Fjällgård (V) är ordförande i Vemabs styrelse och enligt honom har man fullt förtroende för Olle Fogelin. Angående resultaten av medarbetarundersökningarna.

– Vi ligger fortfarande inom ramen för ett godkänt resultat och vad som hände mellan 2021 och 2022 vet vi inte eftersom vi tillträdde 2022. Oavsett det så jobbar vi med det här och har haft en dialog med i stort sett all anställda för att utröna vad det är. Min bild är att läget är betydligt lugnare idag jämfört med då men sen är det svårt att veta exakt, säger han. 

Vet du mer om situationen på Vemab? Tipsa oss på Vimmerby Tidning!

Enkäten i korthet

2023

*Nöjda medarbetarindex visar en siffra på 63,03%

*Ranking energibolagsindex: #12

*Vemabs ledarskapsindex: 64,51%

*Ranking energibolagsindex ledarskap 2021: #12

Total bedömning: Godkänt (gränsen för kategorin "Riskzon" går vid 60%)

Värdeord som personalen beskriver Vemab med:

Oroligt, bra, katastrof, härskarkultur, rörigt, familjärt, kaos

På påståendet "alla inom företaget behandlas med respekt" svarar man så här:

34% upplever att det stämmer absolut eller ganska väl.

På påståendet "jag trivs på mitt jobb" svarar man så här:

63% upplever att det stämmer absolut eller ganska väl.

2021

*Nöjda medarbetarindex visar en siffra på 78,01%

*Ranking energibolagsindex: #4

*Vemabs ledarskapsindex: 74,94%

*Ranking energibolagsindex ledarskap 2021: #5

Total bedömning: Mycket väl godkänd

Värdeord som personalen beskriver Vemab med:

Bra, lokalt, familjärt, trevligt, tryggt, positivt, ostrukturerat

På påståendet "alla inom företaget behandlas med respekt" svarar man så här:

85% upplever att det stämmer absolut eller ganska väl.

På påståendet "jag trivs på mitt jobb" svarar man så här:

90% upplever att det stämmer absolut eller ganska väl.