Bedömare: Israels regering kan falla

Det knakar i fogarna för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionspartner Benny Gantz hotar med nyval – men det är inget som någon av dem egentligen vill ha, enligt en expert.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till höger, och försvarsminister Benny Gantz under en presskonferens i Tel Aviv i juli.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till höger, och försvarsminister Benny Gantz under en presskonferens i Tel Aviv i juli.

Foto: Tal Shahar/AP/TT

Politik2020-12-02 11:30

Benny Gantz och hans parti Blåvita alliansen röstade på onsdagen för att upplösa parlamentet. Beslutet i knesset togs med röstsiffrorna 61–54.

Visserligen krävs flera behandlingar i parlamentet innan ett sådant beslut blir definitivt. Men Gantz val att sluta upp på oppositionens sida i omröstningen visar på den långvariga och allt djupare sprickan inom regeringssamarbetet mellan Blåvita alliansen och premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

"Ställts på sin spets"

Samarbetet kom till i våras sedan tre val i rad på kort tid slutat utan tydlig majoritet för vare sig Gantz eller Netanyahus politiska läger. I stället enades de om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz enligt planen ska ta över som premiärminister i november nästa år.

– Samarbetet har knakat i fogarna under en längre tid, det har inte alls fungerat. Men nu har det har ställts på sin spets eftersom det handlar om budgeten, säger Israelkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det var ingen som trodde att samarbetet skulle fungera särskilt väl heller. Men nu talas det om att Netanyahu och Gantz knappt pratar med varandra längre.

"Han ljög"

Gantz anklagar Netanyahu för att förhala arbetet med en budget för att gynna sina egna politiska intressen.

– Netanyahu ljög inte för mig, sade Gantz i ett tal i tisdags, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Han ljög för er alla.

Netanyahus kritiker anklagar premiärministern för att försöka skada Gantz politiskt genom att försvåra för honom inför bytet på premiärministerposten. Enligt en bestämmelse i koalitionsöverenskommelsen kan nyval tvingas fram om regeringen inte får en budget antagen.

– Netanyahu åtog sig att få igenom en budget i augusti, men stod naturligtvis inte för sitt ord. Han lovade att det skulle ske i december men fullföljer inte detta, säger Gantz.

– Är det någon som fortfarande litar på honom?

Högt spel

Försvarsministern tillägger att det nu är upp till Netanyahu att undvika nyval genom att se till att en statsbudget kommer till.

Netanyahu har i sin tur uppmanat sin koalitionspartner att sitta still i båten.

– Det är inte läge för val. Det är läge för sammanhållning, sade premiärministern i tisdags.

Gantz tar en stor politisk risk om han fullföljer hotet om nyval. Interna sprickor uppstod inom hans egen allians då han beslutade att bilda regering med Netanyahu och Gantz egna popularitetssiffror har dalat enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Med tanke på hur det ser ut i opinionen vill varken Netanyahu eller Gantz ha nyval just nu. Gantz parti är splittrat i tre fraktioner och Netanyahus Likud har tappat väljare till högeralliansen Yamina, säger Schierenbeck.

– Det Gantz hoppas på är att kunna pressa igenom en budget som gör att han kan få igenom sina förslag. Men det är mycket möjligt att regeringen faller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om