Bukele mot stärkt makt i El Salvador

President Nayib Bukele ser ut att stärka greppet om makten i El Salvador. Preliminära siffror från helgens parlamentsval visar att hans anhängare kan få en absolut majoritet i kammaren.

El Salvadors president Nayib Bukele, i vit keps, poserar för en selfie med en anhängare vid i parlamentsvalet i söndags.

El Salvadors president Nayib Bukele, i vit keps, poserar för en selfie med en anhängare vid i parlamentsvalet i söndags.

Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Brott & Straff2021-03-02 03:57

Det slutgiltiga resultatet från söndagens parlamentsval dröjer visserligen ännu, men med 90 procent av rösterna räknade har Bukeles parti Nya idéer och Storalliansen för nationell enighet – som gav honom presidentmakten 2019 – fått nästan sju av tio röster, enligt landets valnämnd, rapporterar Reuters.

"Tack till det salvadoranska folket. Tack Gud", twittrar presidenten själv.

Resultatet går i linje med en vallokalsundersökning, som Bukele länkar till på Twitter, där de två partierna får drygt 67 procent av rösterna. Om det slutgiltiga valresultatet kommer i närheten av de siffrorna får Bukele absolut majoritet i det 84 stolar stora parlamentet och kan utse domare till högsta domstolen och allmänna åklagarmyndigheten.

Blockerad av oppositionen

För presidenten vore det välkommet efter två år av dödläge då oppositionen har blockerat en stor del av Bukeles politik och kritiserat honom för att visa auktoritära drag och gå över sina befogenheter.

Konflikten mellan president och parlament har emellanåt gått längre än verbala attacker. När kammaren i februari i fjol tvekade om ett lån för att finansiera en plan för att bekämpa det utbredda gängvåldet i landet beordrade Bukele som en styrkedemonstration beväpnad militär och polis att storma parlamentet.

Bukele är den första presidenten i landet på närmare 30 år som inte representerar ett av de två traditionellt styrande partierna, vänsterpartiet FMLN och högerpartiet Arena och hans parti Nya idéer ställer i år upp i parlamentsvalet för första gången.

Skulle partierna få absolut majoritet i parlamentet vore det första gången i landet sedan fredsavtalet 1992, som satte punkt för ett drygt årtionde av inbördeskrig.

Inga tecken på valfusk

Trots att han går mot seger i valet har Bukele anklagat valnämnden för felaktigheter, "antingen genom korruption eller inkompetens". Det utspelet kom efter det att många röstande på grund av coronarestriktioner fått vänta i timmar på att få komma till valurnorna.

Valobservatörer uppger för nyhetsbyrån AFP att de inte har sett några tecken på valfusk. Omkring 40 000 poliser, soldater och internationella valobservatörer hade skickats ut för att bevaka vallokalerna där de 5,4 miljoner röstberättigade skulle rösta på tio olika partier.

Även i de 262 borgmästarvalen i landet ser Bukeletrogna kandidater ut att vinna en övervägande del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!