Gäng blockerar Haitis bränsletillförsel

Kriminella gäng har strypt tillgången till bränsle på Haiti och kräver premiärminister Ariel Henrys avgång för att blockaden ska upphöra.

Gängledaren Jimmy "Barbecue" Cherizier kräver premiärministerns avgång. Arkivbild.

Gängledaren Jimmy "Barbecue" Cherizier kräver premiärministerns avgång. Arkivbild.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Haiti2021-10-27 11:48

Medan gängmedlemmar blockerar infarterna till hamnarnas bränslereserver har Jimmy "Barbecue" Cherizier, ledare för gängkoalitionen G9 i huvudstaden Port-au-Prince, gett Henry ett ultimatum i lokal radio – avgå klockan 08 lokal tid (klockan 14 svensk tid) så släpps bränslebilarna förbi igen.

Det är oklart vad konsekvenserna blir om Ariel Henry inte hörsammar uppmaningen. Premiärministerns stab har inte gett någon kommentar.

Bränslebristen har lett till att många verksamheter tvingats stänga ned. Även sjukhus, som är beroende av dieselgeneratorer på grund av de konstanta strömavbrotten, riskerar att behöva stänga.

Haiti är västvärldens fattigaste land och härjat av kriminalitet och naturkatastrofer. I somras mördades president Jovenel Moïse och kort därefter tog en kraftig jordbävning tusentals liv.

Häromveckan kidnappades 17 nordamerikanska missionärer, varav fem barn. Kidnapparna har hotat att döda dem om de inte får miljonsummor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!