Sköra äldre läggs in igen – en varningssignal

Var fjärde skör, multisjuk äldre person som vårdats på sjukhus skrivs in på nytt en kort tid efter. Det är lika vanligt i dag som för tio år sedan, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Det är lika vanligt i dag som för tio år sedan att sköra och multisjuka äldre, som vårdats på sjukhus, skrivs in på nytt en kort tid efter. Arkivbild.

Det är lika vanligt i dag som för tio år sedan att sköra och multisjuka äldre, som vårdats på sjukhus, skrivs in på nytt en kort tid efter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2021-03-01 20:25

Upprepade sjukhusvistelser kan vara mycket påfrestande för en äldre och multisjuk person.

– Både att läggas in, vårdas och komma hem efter en sjukhusvistelse kan vara mycket ansträngande för en äldre, skör person. Därför är det viktigt att säkerställa rutiner som gör att personen kan få tillräckligt bra vård och omsorg i hemmet, säger Johan Fastbom, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

En varningssignal

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen genomfört en undersökning som visar att 28 procent av de mest sjuka äldre, som vårdats på sjukhus, skrevs in på sjukhus på nytt inom 30 dagar under 2019. 2010 var andelen 25 procent.

– Det har inte skett några stora förändringar i andelen återinskrivningar. Det kan vara en varningssignal om att vården och omsorgen för dessa äldre inte fungerar optimalt, säger Johan Fastbom.

Sedan 2010 har mycket gjorts för att äldre ska få rätt vård i hemmet, bland annat har hemgångsteam och mobila team inrättats.

– Då borde man kunna se en förändring, men det gör vi inte. Därför ser vi att det finns behov av att göra mer för att förbättra vården.

Förebygga risker

Socialstyrelsen anser att det bland annat finns behov av att säkerställa rutiner som gör att läkarbedömningar kan göras i hemmet alla dagar och tider på dygnet.

Myndigheten ser även behov av att hemtjänsten involveras, för att i tid upptäcka om personens hälsa försämras så att rätt vård kan sättas in.

– Med tillräckligt bra vård och omsorg i hemmet kan risker förebyggas. Sjukdomar och tillstånd kan behandlas innan de blir så allvarliga att de kräver sjukhusvård. Det kan förbättra hälsan och minimera lidandet för den äldre personen, säger Johan Fastbom.

Fakta: Återinskrivningar av multisjuka och sköra äldre

Socialstyrelsen följer sedan lång tid omfattningen av så kallade återinskrivningar bland äldre, det vill säga hur vanligt det är att en patient som vårdats på sjukhus skrivs in på nytt inom 30 dagar, utan att det varit planerat.

Under 2019 följdes drygt var fjärde sjukhusvistelse, 28 procent, i gruppen mest sjuka äldre av en återinskrivning. Andelen var 25 procent 2010. En femtedel, 18 procent, av återinskrivningarna skedde redan inom tre dagar efter att den äldre skrivits ut från sjukhuset. I 38 procent av fallen kom patienten tillbaka inom en vecka.

I undersökningen har Socialstyrelsen intervjuat tio regioner om hur de arbetar för att förebygga återinskrivningar av multisjuka och sköra äldre.

Källa: Socialstyrelsen, rapporten Återinskrivningar av multisjuka och sköra äldre

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!