Smittkurvan kan vända ner redan i maj

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är smittspridningen i landet fortfarande hög och sjukvården är fortsatt pressad. Men om vi följer rekommendationerna kan epidemin ebba ut under sommaren.

Socialminister Lena Hallengren under torsdagens digitala pressträff om nya scenarier för smittspridningens utveckling de kommande tre månaderna.

Socialminister Lena Hallengren under torsdagens digitala pressträff om nya scenarier för smittspridningens utveckling de kommande tre månaderna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-06 14:08

– Scenarierna förutspår en ljusare framtid för kommande månader med lägre smittspridning, säger Lena Hallengren vid en pressträff på torsdagen.

– Läget är fortfarande allvarligt. Vårt samhälle är inte tryggt förrän många har vaccinerat sig, säger Hallengren.

Enligt generaldirektör Johan Carlson är det viktigt att vi fortsätter att följa de rekommendationer som gäller – annars kan smittspridningen gå en annan väg.

– Smittspridningen ligger fortsatt på en hög nivå. Samtidigt finns det ett gott hopp om att vi ska klara av att vända kurvan nedåt, säger han.

Kan vända i maj

– Smittan kan vända redan i mitten av maj. Epidemin kan ebba ut under sommarmånaderna, säger Carlson.

Folkhälsomyndigheten gjort nya scenarier för hur man tror att smittspridningen kommer att se ut de kommande tre månaderna. Om vi fortsätter att följa rekommendationerna kan smittan snart vända ner, säger Johan Carlson.

– Ett scenario är att smittspridningen kommer minska från och med nu för att sedan plana ut till låga nivåer under juli och augusti, säger han.

Risk för ökad spridning

Men vi kan även få ökande smittspridning en bra bit in i juni och en kraftigare smittspridning under sommaren, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi måste alla fortsätta begränsa kontakterna, säger Johan Carlson.

– Om vaccinationerna fortsätter som nu, folk vaccinerar sig med första och andra dosen, och om man håller i och följer de rekommendationer och regelverk som finns så ebbar epidemin ut under sommarmånaderna, säger Johan Carlson.

– Den kommer att vara över till sommaren om det här fungerar väl, tillägger han.

Carlson säger dock att viss smittspridning kommer att finnas så länge det finns ovaccinerade personer.

Farlig situation

I Folkhälsomyndighetens scenario 2 fortsätter smittspridningen att öka framöver ett tag och vänder nedåt först i mitten av juni. Vaccinationerna kommer att göra sitt, men då blir det en förskjutning för när vi kommer se en låg smittspridning, enligt Johan Carlson.

– Vi får en effekt på smittspridningen, men då kommer det betydligt senare, säger han.

– Då har vi ett par månader med tufft arbete framför oss.

Även om fler och fler blir vaccinerade så kommer smittspridningen vara så omfattande att trycket på vården kommer vara orimligt högt, säger Carlson om scenario 2.

– En sådan situation vill vi inte försätta oss i, säger Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren (på skärm) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff om nya scenarier för smittspridningens utveckling de kommande tre månaderna.
Socialminister Lena Hallengren (på skärm) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff om nya scenarier för smittspridningens utveckling de kommande tre månaderna.
Fakta: De olika scenarierna

Scenario 0 - En snabbt sjunkande smittspridning tack vare minskade kontakter i befolkningen. I detta scenario skulle smittspridningen avta kraftigt från och med nu och plana ut i juli.

Scenario 1 - Folkhälsomyndighetens grundscenario med oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. I detta scenario sjunker smittspridningen från och med mitten av maj, för att sedan plana ut till mycket låga nivåer under juli och augusti.

Scenario 2 - Ökande smittspridning på grund av bland annat ökande kontakter. I detta scenario fortsätter smittspridningen att öka ännu ett tag och vänder inte nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst. Vaccinationerna kommer att göra sitt, men då blir det en förskjutning för när vi kommer se en låg smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!