Viktig afghansk damm nu i talibanernas händer

Efter månader av strider har Afghanistans näst största damm, den viktiga Dahladammen i Kandahar i söder, intagits av talibanerna. Förlusten bekräftas av lokala tjänstemän.

Provinsen Kandahar ligger i södra Afghanistan.

Provinsen Kandahar ligger i södra Afghanistan.

Foto: TT

Konflikter, krig & terrorism2021-05-06 14:40

Dammen förser provinshuvudstaden, som också heter Kandahar, med dricksvatten och jordbrukare i området med bevattning via ett nätverk av kanaler. Den anlades av USA för 70 år sedan.

Tooryalay Mahboobi, chef för Kandahars vattenmyndighet, säger att talibanerna de senaste veckorna varnat dammanställda för att gå till jobbet. I april sprängde extremisterna en viktig bro i dammområdet.

Oroligheterna i södra Afghanistan har tilltagit de senaste veckorna. I grannprovinsen Helmand har talibanerna gjort en offensiv mot regeringsstyrkor, vilket resulterat i att tusentals människor flytt sina hem.

USA började i dagarna dra tillbaka sina styrkor från det konflikthärjade landet. Alla soldater ska ha återvänt den 11 september – 20 år efter terrordåden som föranledde den USA-ledda invasionen. Reträtten sker trots att fredsförhandlingarna mellan talibanerna och den afghanska centralmakten gått i stå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!