Biljakt med spikmatta – polis förd till sjukhus

Natten mellan söndag och måndag var det en dramatisk biljakt som startade i Oskarshamn och slutade i Frödinge. Efter drygt åtta mil kunde polisen till slut få fast bilisten – som nu är misstänkt för flera brott. I samband med gripandet skadades en polisman.

Polisen fick tag på mannen kring Frödinge.

Polisen fick tag på mannen kring Frödinge.

Foto: Arkivbilder

Frödinge2022-09-05 03:51

Det var klockan 03.41 på söndagsnatten som räddningstjänsten larmades till en trafikolycka på riksväg 40, i höjd med Frödinge. Enligt de första uppgifterna hade en personbil kört in i mitträcket efter att ha blivit påkört av ett annat fordon. 

Det visade sig handla om en biljakt – där polisen hade följt efter en manlig förare i över åtta mil. Från Oskarshamn till Frödinge. Jakten startade med att föraren vägrade stanna vid en poliskontroll.

– Därefter fortsatte färden norrut på E22:an mot Gladhammar, och sedan västerut på riksväg 40 mot Vimmerbyhållet, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Var det höga hastigheter?

– Ja, det kan man säga. Mannen körde vårdslöst och det gick fort. Sedan får utredningen visa hur fort det har gått.

I höjd med Gladhammar la polisen ut en spikmatta för att få stopp på bilen – men det hjälpte knappt. Trots punktering körde föraren vidare på fälgarna i flera mil.

Den dramatiska biljakten tog slut i närheten av Frödinge när föraren körde in i en polisbil. I samband med den smällen skadades en polisman som fick föras med ambulans till Västerviks sjukhus. Några timmar senare kom det lugnande besked från Region Kalmar län: Polismannen klarade sig med lindriga skador och behövde inte läggas in på någon vårdavdelning.

Den misstänkte mannen är i 25-årsåldern och hemmahörande i Västerviks kommun. Han är misstänkt för totalt åtta brott: Grovt rattfylleri, narkotikabrott, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och brott mot trafikförordningen (ej stannat på polismans tecken).

– Mannen är känd av polisen sedan tidigare, säger Ulf Gollungberg.

Han anhölls vid lunchtid och begärdes häktad på måndagseftermiddagen.

Just nu: Flera fordon i olycka
Just nu: Flera fordon i olycka
Karta: väg 40
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!