Björkbacken blir Vimmerbys första 4-stjärniga hotell

Under torsdagen informerade VD Micael Glennfalk om att hotellet nu fått en stjärna till i senaste inspektionen av Visita.

Anneli Rimås, vice VD och Micael Glennfalk, VD är stolta över både sin personal och anläggning.

Anneli Rimås, vice VD och Micael Glennfalk, VD är stolta över både sin personal och anläggning.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-04-08 10:10

Efter den senaste inspektionen av Visita har nu Björkbackens Karaktärshotell klivit upp på fyra stjärnor, som första hotell någonsin enligt Björkbackens Karaktärshotells VD Micael Glennfalk. 

– Vi har jobbat 25 år för detta och för våra anställda betyder det här jättemycket, det är en stolthet. Men även för framtida rekryteringar är det en viktig faktor och att vi blir konkurrenskraftiga och lyfter oss från övriga aktörer.

2023 kommer en ny inspektion att göras. Tills dess är målsättningen att fortsätta höja standarden på hela anläggningen och arbetet med hållbarhet.

– Här har vi ett försprång då vi redan har investerat närmare 4 miljoner i bergvärme, solelpaneler och elbilsladdare, säger Glennfalk. 

Men det är inte bara en fråga om energiförsörjningen, även städsystemet ska bli mer hållbart.

– Vi ska gå in med ekologiska och hållbara produkter och det hoppas vi kunna vara igång med redan till sommaren. Där har vi anställt en ny person som kommer in med massor av kunskap inom just det här området, säger Glennfalk.

Björkbacken har likt många andra inom turistnäringen en tuff säsong bakom sig och det är inte aktuellt att jaga en femte stjärna.

– Vi har ingen målbild för detta just nu. Vi har tappat omkring fyra årsvinster bara under 2020 och 2021 och måste stanna upp mer kostsamma planer ett antal år, säger Anneli Rimås vice VD.

Det finns en stark tilltro till en bra kommande säsong och Björkbacken har rekryterat fullt ut och även infört ytterligare en ny tjänst.

– I år går vi in med en extra anställd på fastighetssidan, från folkhögskolans fastighetsprogram. Det möjliggör välbehövlig semester för vår ordinarie personal och att vi kan ha vaktmästare på plats under veckans alla dagar, berättar Glennfalk.

Standarden på hotellrummen har höjts utefter den fjärde stjärnans kriterier och även nya målningar av Vimmerbykonstnären Peter Alfredsson har tillkommit för att ytterligare stärka hotellets signum.

– Det här skulle vi ha velat visa upp för Vimmerbyborna på ett öppet hus för att fira våra 25 år och vår utmärkelse, men det får bli längre fram, konstaterar Glennfalk.

Stora investeringar, en utökning av kompetenser i huset samt en stor portion av Vimmerbys historia har visat sig vara en gynnsam väg att gå och den fjärde stjärnan är en stor vinst för företaget.

– Det här är 25 års strävan och nu sitter vi här. Det är det absolut största i Björkbackens historia, säger Glennfalk. 

– Vi har jobbat i flera år med gästens upplevelse genom enkäter som vi låter våra gäster fylla i och det är otroligt värdefullt för oss och ger oss bra indikationer på vad gästen vill ha, säger Anneli Rimås.
– Vi har jobbat i flera år med gästens upplevelse genom enkäter som vi låter våra gäster fylla i och det är otroligt värdefullt för oss och ger oss bra indikationer på vad gästen vill ha, säger Anneli Rimås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!