Glädjebeskedet för ALV: "Man har hörsammat oss"

"Känslan är positiv." Det säger Astrid Lindgrens Världs VD Joacim Johansson efter att regeringen presenterat ett utkast på en ny pandemilag.

Utkastet till nya lagen glädjer Joacim Johansson, Astrid Lindgrens Världs VD.

Utkastet till nya lagen glädjer Joacim Johansson, Astrid Lindgrens Världs VD.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-12-09 10:08

– Det är ju det här som vi har argumenterat dels från oss som företag men också från branschen, att vi bör betraktas på ett annat sätt än ur ordningslagen, säger Joacim Johansson. 

Vad tror du att det här kan betyda för nästa säsong?

– Jag har inte hunnit se exakt vad förslaget innehåller i detalj, men om det är utifrån vad vi har framfört till regering och beslutsfattare så är det ju just att vi ska kunna ha våra verksamheter igång på ett smittsäkert sätt, så då är det ju mycket positivt. Då innebär det att vi i någon form har fått bekräftelse på att vi kommer kunna öppna för sommaren 2021.

Känns det som att regeringen har hörsammat det ni efterfrågat?

– Ja absolut, man har hörsammat och också jobbat utifrån logik skulle jag vilja understryka också. Det har varit mer ologiskt innan, nu är det som det faktiskt redan borde ha fungerat redan sommaren 2020, om man säger så, avslutar Joacim Johansson. 

Under onsdagsmorgonen presenterade socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind regeringens utkast till en ny pandemilag som kan komma att träda i kraft från och med den 15 mars. Lagen är tillfällig och föreslås gälla under drygt ett års tid. 

– Så som ordningslagen är skriven så uppstår orättvisor. Kulturen och idrotten får leva med betydligt hårdare regler än exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum. Vi har under hösten arbetat med att göra de här regleringarna mer träffsäkra, men det finns saker vi inte kommer runt, sa Amanda Lind under regeringens presskonferens.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) välkomnar också regeringens förslag på den nya pandemilagen.

– Det är ju vad vi har hoppats på och trott på tänker jag. Det ser riktigt bra ut, säger han och fortsätter:

– Vi har ju hela tiden påtalat trubbigheten, att ordningslagens tillämpning var ju inte till för att framförallt förhindra smittspridning kan man säga. Ministrarna säger ju att nu kan man modifiera beroende på hur verksamheten drivs, och det är precis det vi och Astrid Lindgrens Värld och alla andra parker har sagt. 

Att lagen kan komma att införas den 15 mars tycker Käll är bra och att det väcker hopp för besöksnäringen och en bättre turistsommar nästa år.

– Det känns väldigt bra mitt i allt annat pandemi-elände, avslutar Jacob Käll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!