Antalet gästnätter ökade kraftigt 2021

Gästnätterna ökade rejält efter förra årets bottennotering. På turistbyrån är man glad för att så många turister hittat tillbaka.

Piroska Kallay på turistbyrån i Vimmerby säger att de hoppas på en fortsatt ökning av antalet gästnätter till nästa år, för att komma ifatt noteringen från rekordåret 2019, innan pandemin.

Piroska Kallay på turistbyrån i Vimmerby säger att de hoppas på en fortsatt ökning av antalet gästnätter till nästa år, för att komma ifatt noteringen från rekordåret 2019, innan pandemin.

Foto: Marita Andersson

Vimmerby2021-10-19 10:52

Siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att antalet gästnätter i Vimmerby under perioden januari till och med augusti är omkring 110 000 fler jämfört med pandemiåret 2020. De totalt 165 312 gästnätterna är dock inte i nivå med rekordsiffrorna från 2019, då Vimmerby under samma period hade en bra bit över 200 000 gästnätter och över en kvarts miljon sett över hela året.

– Förra året stod de flesta rum tomma och det var tomt på campingen. Så har det inte varit i år och det har till och med varit svårt att hitta gästboende i Vimmerby, säger hon.

Vad tänker du om siffrorna? 

– Det här var verkligen väl behövt. Vi är inte uppe i samma siffror som 2019 eller åren innan, då det stadigt ökade från år till år, men vi får inte glömma att vi fortfarande har en pandemi. Vi är jätteglada för att det har kommit igång igen och hoppas på en rejäl ökning till nästa år för att komma ifatt, säger Piroska Kallay.

Under högsommarmånaderna juli och augusti hade Vimmerby kommun sammanlagt drygt 114 000 gästnätter, att jämföra med knappt 29 000 samma period 2020. I år och förra året låg andelen besökare från utlandet på fem respektive fyra procent under högsäsong. Samma siffra för 2019 visar 17 procent utländska besökare.

– Det är inte så konstigt med tanke på att man inte ska ha rest på grund av pandemin. Vi har också främst riktat in oss på nationell marknadsföring, säger Piroska Kallay

Den slutgiltiga statistiken för hela 2021 presenteras i april 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!