Roselli: "Hela året har varit som en berg- och dalbana"

Det har både gått upp och ner för Filmbyn i Mariannelund under 2020. Men när verksamhetschefen Katja Roselli summerar året tycker hon ändå att man landade ganska väl.

Katja Roselli kan summera sitt första år som verksamhetschef på Filmbyn i Mariannelund som hon beskriver som en berg- och dalbana.

Katja Roselli kan summera sitt första år som verksamhetschef på Filmbyn i Mariannelund som hon beskriver som en berg- och dalbana.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2021-01-04 10:00

Katja Roselli tillträdde som verksamhetschef i maj 2020 och insåg snabbt att följderna av coronapandemin skulle påverka Filmbyns vardag i hög grad.

– Hela året har varit som en berg- och dalbana utan dess like. Framförallt var det svajigt i början, men vi kunde till skillnad från många andra inom besöksnäringen i alla fall öppna. Det kom dock väldigt få besökare under både maj och juni innan restriktionerna kring resande lättades, säger Katja Roselli.

Under juli och augusti strömmade besökarna till och satte fart på verksamheten på Filmbyn.

– I juli slog det till och det kom jättemånga fler besökare än vi hade trott. Året har varit väldigt oförutsägbart då vi inte har några jämförbara siffror att falla tillbaka på med så här extrema omständigheter.

Vilka problem medförde det?

– Vi fick hela tiden ha tre olika planer att jobba med parallellt och fatta många beslut på volley dag för dag. Det största problemet var att planera bemanningen. Det kändes som vi var antingen över- eller underbemannade om vartannat. Jag är ytterst tacksam för att personalen varit så flexibel så att vi har kunnat lösa det, säger Katja Roselli.  

Under sommaren räknades 6000 besökare in. I år provade Filmbyn även att ha öppet på helger och lov under hösten, vilket gjorde att besöksantalet för året landade på 8500.

– Siffrorna är ändå bra med tanke på omständigheterna. Det var kul att vi hann prova att ha helgöppet under hösten också, även om den säsongen blev lite kortare då vi tvingades stänga när de utökade restriktionerna kom i november.

Hur har året varit ekonomiskt?

– Det har förstås varit tufft och vi gör ett underskott, men det är ändå hanterbart och inte alls lika mycket som befarat, så vi får vara glada för det, säger Katja Roselli.

Det finns planer för framtiden på Filmbyn, men det återstår att se om de blir av.

– Jag hoppas att vi kan komma med lite nyheter framåt påsk, men det hänger förstås en del på ekonomin och hur läget utvecklas. Man börjar vänja sig vid att det inte går att veta längre. Att vaccinationerna har kommit igång ger i alla fall hopp om att sommarens säsong kan bli lite mer åt det normala hållet så att fler utländska gäster kan hitta tillbaka. Vi är beredda att köra igång med helgöppet så fort det kommer besked om lättnader av restriktioner, säger Katja Roselli.

Filmbyn hade 8500 besökare under 2020.
Filmbyn hade 8500 besökare under 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!