Varifrån ska pengarna tas efter glädjebeskedet?

Svar på "Nu blir alla barn i Vimmerby lidande istället".

Småskolorna i Rumskulla, Brännebro, Djursdala och Tuna får vara kvar. Signaturen "Realist" håller med "Oroliga lärare" om att  det finns orosmoment ändå.

Småskolorna i Rumskulla, Brännebro, Djursdala och Tuna får vara kvar. Signaturen "Realist" håller med "Oroliga lärare" om att det finns orosmoment ändå.

Foto: Vimmerby Tidning arkiv

Insändare2024-02-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för er insändare, ni ”Oroliga lärare”. Tack för att ni sätter ord på det nog många känner just nu. 

Man vill inte ta glädjen från alla som firar att småskolorna får vara kvar, det är helt naturligt att alla vill ha just sin skola kvar. Det är också fint att läsa om orter där man nu vill se detta som en start på utveckling. Men man kan ju inte annat än undra varifrån alla pengar ska tas, och vilka konsekvenser det blir för skolorna i sin helhet. 

I skoldebatten framförs ofta argument som att det blir längre skolväg för eleverna. Men nog måste det vara vanligare att familjer som bor på landet redan har en bit till närmaste skola? Det kan ju inte vara så att alla elever som går i exempelvis Gullringen eller Rumskulla bor på promenadavstånd? Om man redan har resväg, borde det ju inte vara så otroligt stort att behöva ändra på den rutten, eller stå ut med att den blir lite längre. 

Väldigt ofta hörs också kommentaren att det vore bättre med det omvända, ”låt barnen åka från Vimmerby istället”. Det finns en underliggande vi-och-dom-ton i det resonemanget, som inte är så konstruktiv.