Fler bymiljövägar ska byggas i kommunen

Fler bymiljövägar ska byggas i Hultsfreds kommun framöver. "Det kommer garanterat att komma", säger Simon Råsbacken, projektledare på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Genomfartsvägen i Gårdveda liknar en bymiljöväg, men formellt sett kategoriseras den inte som en sådan väg, enligt ÖSK.

Genomfartsvägen i Gårdveda liknar en bymiljöväg, men formellt sett kategoriseras den inte som en sådan väg, enligt ÖSK.

Foto: Jimmy Larsson

Gårdveda2022-10-18 11:30

Efter att Vimmerby Tidning rapporterat om den nya bymiljövägen mellan Vena och Främsteby hörde en läsare av sig och påpekade att vägen inte är den första i sitt slag i kommunen. Även i Gårdveda ska det finnas en bymiljöväg.

Men enligt Simon Råsbacken är den aktuella vägen, som går mellan Gårdveda och Målilla, inte en riktig bymiljöväg – även om den liknar en sådan väg.

– Det är en blandning mellan en vanlig väg och en bymiljöväg. Den är inte en uttalad bymiljöväg, men man har smalnat av körbanan där också, säger Simon Råsbacken.

undefined
Vägen genom Gårdveda byggdes om för några år sedan i samband med en vatten- och avloppssanering.

När vägen byggdes om för några år sedan i samband med en VA-sanering fick gående och cyklister större utrymme, men vägrenarna är inte lika breda som i Vena.

– Vi har inte haft några klagomål, så vi känner att den har blivit lyckad. Annars brukar man få höra det ganska snabbt, säger Simon Råsbacken och tillägger att vägen i Gårdveda är betydligt mindre trafikerad än vägen i Vena.

Framöver ska trafikmätningar göras i Gårdveda för att se om hastigheten har minskat. Även invånarna ska tillfrågas om hur de upplever vägen.

undefined
Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK.

Mycket handlar om bymiljövägar just nu för Simon Råsbacken, som deltog i ett seminarium om sådana vägar på fredagen. Han uppger att fler bymiljövägar lär byggas framöver i Hultsfreds kommun.

– Just nu har vi ingen plats som vi planerar eller kollar på, men det kommer garanterat att komma.

Inför framtida vägbyggen ska man dra lärdom av vägprojektet i Vena, som har blivit omdiskuterat. På seminariet fick Råsbacken även kontaktuppgifter till andra kommuner som har bymiljövägar.

– Vi behöver inte göra om samma misstag som de har gjort.

undefined
Bymiljövägen mellan Främsteby och Vena.

När ÖSK och Trafikverket nyligen gjorde ett platsbesök i Vena upptäcktes flera saker som ska åtgärdas.

– Målet är att allting ska vara färdigt innan vintern kommer.

Med facit i hand medger Råsbacken också att de kunde ha informerat bättre om vägbygget i Vena.

– Det vi ser nu är att vi måste gå ut med mycket mer information kring den här bymiljövägen, så att alla förstår vad det handlar om och hur man ska bete sig på vägen.

Bland annat kan Youtubefilmen "Att köra på en bygdeväg" komma till användning. Filmen, som är gjord av Trafikverket, visar hur man kör trafiksäkert på en bygdeväg, eller bymiljöväg som det också kallas.

– Den är väldigt målande för hur man som bilist eller cyklist ska bete sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!