Nya miljöregler – sĂ„ pĂ„verkas din tankstation

Flera tankstationer har nyligen stÀngt sin verksamhet i kommunen. Vimmerby Tidning har nu kollat med ytterligare stationer i omrÄdet, för att se om fler pÄverkas.

Tankstationen Circle K i Vimmerby Àr fortfarande i bruk.

Tankstationen Circle K i Vimmerby Àr fortfarande i bruk.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-07 20:00

Sedan första juli i Är rÄder nya miljöregler som stÀller krav pÄ att nedgrÀvda rörledningar vid bensinstationer mÄste skyddas mot rost för att förhindra lÀcka. Detta innebÀr att vissa drivmedelsanlÀggningar mÄste byta ut vissa ledningar och cisterner dÀr det finns risk för lÀckage för att fÄ fortsÀtta hÄlla öppet, vilket innebÀr en stor investering.

Vimmerby Tidning skrev nyligen om hur Ă€ndringarna slog mot Bertil Eriksson som efter 40 Ă„r kĂ€nde sig tvungen att lĂ€gga ned sin tankstation i Tuna. Det vĂ€ckte givetvis förvĂ„ning och frĂ„gor bland Tunaborna. Även andra stationer har drabbats. Nu senast var det Preems bensinstation pĂ„ Storgatan som fick lĂ€gga ned sin verksamhet. "Vi har inte haft tillrĂ€ckligt med kunder och dĂ€rtill finns det stora investeringsbehov", skrev Roger Björkbacka, Preems presstjĂ€nst, dĂ„.

undefined
FrÄn 1 juli gÀller nya miljöregler för bensinstationer.

Vimmerby Tidning har kartlagt ytterligare tankstationer i kommunen för att höra hur de nya reglerna pÄverkar dem. KartlÀggningen har rört sig om sammanlagt nio bensinstationer pÄ olika orter.

Vimmerby 

St1: 

"St1:s bÄda automatstationer i Vimmerby har fÄtt nya rörledningar och kommer dÀrmed att fortsatt finnas tillgÀngliga för Vimmerbyborna att kunna tanka till ett konkurrenskraftigt pris", skriver Erica Samuelsson vid marknadsavdelningen pÄ St1.

Circle K:

– De nya reglerna kommer inte pĂ„verka den station som jag driver. Rören byttes redan i höstas, sĂ€ger Ulf Larsson, stationsförestĂ„ndare vid Circle K Vimmerby. 

Circle K Truck: 

– Allt Ă€r som det ska. Macken kommer fortsĂ€tta som vanligt, uppger kundtjĂ€nst pĂ„ Circle K.

Tanka:

 â€“ Stationen Ă€r i drift och kommer fortsĂ€tta vara det trots de nya reglerna. Den Ă€r relativt nybyggd, sĂ€ger Anders Karlsson som Ă€r stationsansvarig. 

OKQ8: 

"NödvÀndiga ÄtgÀrder för att möta de nya reglerna för drivmedel har redan vidtagits.", skriver Karin Hellgren, kommunikationschef pÄ OKQ8.

Södra Vi

Din X: 

– Macken i Södra Vi Ă€r ovan mark och har inga rör som behöver Ă„tgĂ€rdas. Den Ă€r i bruk och kommer fortsĂ€tta vara det, sĂ€ger Lars Palmgren, regionansvarig pĂ„ Din X. 

Storebro

Qstar: "Storebro station pÄverkas som vi ser i dagslÀget inte av de nya reglerna som trÀdde i kraft 1 juli 2022", skriver Qstar:s marknadsavdelning.

Frödinge

Qstar: "VÄr station i Frödinge pÄverkas i dagslÀget inte av de nya reglerna", skriver Qstar:s marknadsavdelning.

En majoritet av Vimmerbys mackar Àr fortfarande i bruk.
En majoritet av Vimmerbys mackar Àr fortfarande i bruk.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!