"Lån det primära för att betala ny högstadieskola"

Förskola och äldreboende ska byggas de kommande åren. En ny högstadieskola planeras. Men kommunen har en hel del lån och räntorna stiger. Hur vill partierna att investeringar ska betalas?

Vimmerby kommun står inför stora investeringar och dras redan med lån och räntorna stiger. Hur vill politikerna klara av att betala för investeringarna?

Vimmerby kommun står inför stora investeringar och dras redan med lån och räntorna stiger. Hur vill politikerna klara av att betala för investeringarna?

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-09-09 05:00

Helen Nilsson (S) intar en viss försiktig profil.

– Nya förskolan borde varit klar för länge sen och äldreboendet kan vi heller inte backa från. Vi behöver också en ny skola och att skjuta det på framtiden är inte enkelt. AL-skolan och Vimar är eftersatta och otidsenliga så det kommer att kosta oavsett. Vi har nyss gjort en skogsaffär med stiftet och jag är tveksam till att sälja mer skog. Kanske det finns nån fastighet att avyttra...  Men det är nog förmågan att låna som avgör när en skola kan byggas, säger hon.

– Vi lånar till förskolan och äldreboendet och vi behöver få fram kapital till en ny skola eller till renovering av AL-skolan och Vimar som blir omfattande om vi inte bygger nytt. Det primära är lån, men vi måste också amortera. Det är ingen idé att sälja fastigheter om vi mister intäkter och fastigheter vi använder ska vi ha i egen regi, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Ola Gustafsson (KD) markerar att det inte tagits något beslut att bygga en ny högstadieskola.

– I ett sånt beslut ska en tydlig finansiering ingå. Det gäller också vad det kostar att inte bygga nytt. Då måste vi göra mer åt de befintliga skolorna. Därför behöver vi öka amorteringen för att få marginal. Vi kan också sälja tillgångar kommunen inte behöver, säger han.

Vad är det för tillgångar?

– Det finns inget konkret jag bjuder på nu, men jag är tveksam till att sälja skogsmark.

Den tveksamheten delar han med Niklas Gustafsson (M).

– Jag har förut varit emot att sälja av skog och det har visat sig lyckat att vi har mycket skog kvar. Men ska vi investera måste vi ha råd med det så de alternativ ekonomiavdelningen håller på att ta fram blir avgörande. Att sälja någon fastighet, exempelvis Granen som vi pratat om, kan vara en väg, säger han.

SD:s Jimmy Rödin vill heller inte sälja mark.

– Jag tycker inte att det är ett alternativ. Vi måste säkra för framtida expandering, som markbytet med stiftet. Skolinvesteringen får man kolla på när det aktualiseras, skriver han i et sms.

Lars Johansson (V) säger bestämt nej till en ny skola.

– Vi är tydliga med att vi vill bromsa det. Kommunen har nog med investeringar ändå och kommer troligen att tvingas ta upp ännu mer lån. Vi säger nej till att sälja av skog och kommunala fastigheter. Det ger ingen bättre ekonomi på lång sikt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!