TonĂ„ringar tvingade till sig 10 000 med hot om vĂ„ld

25-Äringen kom till Vimmerby för att följa November-kÄsan. NÀr han gick genom stan efter ett krogbesök blev han rÄnad av ett tonÄrsgÀng som hotade kidnappa 25-Äringens barn eller döda honom om han inte gav dem 10 000 kronor.

Den rÄnade 25-Äringen försöker ta ut 10 000 kronor till rÄnarna. I bakgrunden en av rÄnarna som nu döms till ungdomsvÄrd.

Den rÄnade 25-Äringen försöker ta ut 10 000 kronor till rÄnarna. I bakgrunden en av rÄnarna som nu döms till ungdomsvÄrd.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vimmerby2024-02-22 21:00
undefined
Den rÄnade 25-Äringen försöker ta ut 10 000 kronor till rÄnarna. I bakgrunden en av rÄnarna som nu döms till ungdomsvÄrd.

Det var natten för den stora motortĂ€vlingen och folkfesten i Vimmerby som 25-Ă„ringen frĂ„n SkĂ„ne bröt upp nĂ„got före kompisarna frĂ„n en restaurang i centrala Vimmerby för att gĂ„ till hotellet och lĂ€gga sig. Plötsligt dök nĂ„gra personer upp bakifrĂ„n och krĂ€vde honom pĂ„ pengar. Han försökte fly – men de kom i kapp honom och tvingade honom under hot till en bankomat. De hotade att kidnappa hans barn om han inte gjorde som de sa. De bĂ„da tonĂ„rspojkarna riktade ocksĂ„ dödshot direkt mot 25-Ă„ringen:

”Om du vill komma hem till dina barn ska du betala!” berĂ€ttar 25-Ă„ringen för Kalmar tingsrĂ€tt.

SkrÀckslagen ringde han sina förÀldrar och bad dem swisha pengar sedan han pÄ grund av rÀdsla för hoten mot sig sjÀlv och mot sina barn misslyckats med att ta ut pengar och ge rÄnarna.

De bÄda tonÄrspojkarna frÄn Hultsfred, som bÄda Àr i mitten av tonÄren, nekar till att ha rÄnat 25-Äringen. En av dem pÄstod att 25-Äringen ville köpa narkotika av dem. Den andra har mera diffusa minnen av den aktuella natten. Det har Àven förekommit uppgifter att de ansÄg att 25-Äringen skulle betala pengarna för att han sparkat pÄ en bil.
Allt det dÀr avfÀrdas av Kalmar tingsrÀtt som fÀster stark tilltro till 25-Äringens berÀttelse om vad som hÀnde, enligt domen som nyligen meddelades.

undefined
Dagen efter rÄnet i Vimmerby tar tonÄringarna ut pengar i en bankomat i Hultsfred.

Även de bilder Ă„klagaren lagt fram och som visar tonĂ„ringarna vid bankomaten i Vimmerby samtidigt som 25-Ă„ringen försöker ta ut pengar och en bild frĂ„n dagen efter nĂ€r tonĂ„ringarna tar ut pengar i en bankomat i Hultsfred Ă€r tung bevisning som gör att rĂ€tten dömer pojkarna för rĂ„n.

En av dem döms ocksÄ för utpressning för att han tvingat en annan tonÄring lÀmna ifrÄn sig en keps i anslutning till en skola i Hultsfreds kommun samt en misshandel ocksÄ den i Hultsfred tidigare under fjolÄret. Den gÄngen slog han en annan ung man i ansiktet med ett knytnÀvsslag.

Den andra tonÄringen döms utöver rÄnet Àven för ett falsklarm i Hultsfred.

PĂ„följden blir ungdomsvĂ„rd för bĂ„da tonĂ„ringarna. De ska ocksĂ„ betala skadestĂ„nd pĂ„ 35 000 kronor till rĂ„noffret i Vimmerby. Utöver det ska den av dem som Ă€ven döms för utpressning och misshandel betala 8 000 kronor till tonĂ„ringen som blev utpressad och 10 000 kronor till en man som blev misshandel.

BĂ„da tonĂ„ringarna ska Ă€ven betala 1 000 kronor vardera till brottsofferfonden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!