Alexandersson: "Avsikten var aldrig att dölja något"

Vimmerby Tidnings journalist tar ut svängarna rejält när det gäller att beskriva mig och Terra Bygg & Konsult.

Kjell Alexandersson, Terra Bygg & Konsult, ger i en insändare sin syn på nyhetsrapporteringen om hans företag och får svar direkt från chefredaktör Daniel Söderqvist.

Kjell Alexandersson, Terra Bygg & Konsult, ger i en insändare sin syn på nyhetsrapporteringen om hans företag och får svar direkt från chefredaktör Daniel Söderqvist.

Foto: Johanna Rotebäck

Debatt2022-06-29 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon skriver i två artiklar, den 20 och den 21 juni om att kommunen köpte svartjobb av politiker.

Jag har konsulterat Skatteverket för att höra deras syn på vad som är svartjobb och inte.

Skatteverkets syn är den att när en affärshändelse är bokförd och skatt är betald så är det inte någon svartaffär.

Vad gäller F-skatt så fanns inte F-skattebevis vid tillfället då fakturan skickades, det är ett fel som jag är ansvarig för. Det får jag ta på mig. F-skattebevis utfärdades av Skatteverket först senare. 

Här anser Skatteverket att det är uppenbart att ett missförstånd har skett och att det inte föreligger något uppsåt.

Avsikten har aldrig varit att dölja något. Jag är redan tidigare momsredovisningsskyldig.

Även frågan om jäv tas upp i artikeln. Flertalet av de uppdrag jag hade åt fastighetsavdelningen vid Vimmerby kommun var upphandlade innan jag engagerade mig politiskt. Det hade varit konstigt att avbryta och sätta uppdragsgivaren i sticket. De som upphandlade uppdragen var nog inte ens medvetna om att jag engagerade mig i politiken.

Frågan om jäv framgår av Förvaltningslagen §§ 16-17. Fastighetsavdelningen har köpt tjänster av mig. Detta är ingen jävssituation.

Det som berör mig väldigt illa är att min tidigare revisor begått felaktigheter som jag nu får ta tag i och rätta till. Här får jag dock bra hjälp av min nya revisor och av Skatteverket.

Kjell Alexandersson, Terra Bygg & Konsult

Svar direkt:

Var och en har rätt till sin egen uppfattning, och om Kjell Alexandersson tycker att Vimmerby Tidning tagit ut ”svängarna rejält” så har han rätt att göra det. 

I Alexanderssons inlägg kan jag emellertid inte hitta några belägg eller argument som styrker det. Om någon undviker att betala skatt kallas det vanligen svartjobb, och det oaktat om det är uppsåtligt eller inte. 

Det går naturligtvis att skicka en faktura, men då ska det tydligt framgå att den som skickar fakturan inte har en F-skattsedel, och vad gäller jäv så är det naturligtvis en berättigad fråga att ställa när det rör förtroendevalda. 

Om detta har vi skrivit, vilket är något som Alexandersson också bekräftar i sitt inlägg.

Daniel Söderqvist, chefredaktör