Alla förtjänar en pension att leva på

Slutreplik från S i debatten om pensionerna.

"Pensionärerna som främst fått ta del av satsningen är kvinnor. Kvinnor som både arbetat, men också som tagit ansvar för familjen under flera år för att få familjelivet att gå ihop", skriver Tomas Kronståhl (S).

"Pensionärerna som främst fått ta del av satsningen är kvinnor. Kvinnor som både arbetat, men också som tagit ansvar för familjen under flera år för att få familjelivet att gå ihop", skriver Tomas Kronståhl (S).

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-08-31 16:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Att upprepa argument ökar inte trovärdigheten" publicerad 30 augusti.

Alla som är med och bygger Sverige till det starka välfärdsland som vi lever och verkar i ska få en rimlig pension att leva på. Socialdemokraterna har nu höjt pensionerna genom garantitillägget för pensionärerna som har lägst pension med upp till 1 000 kr per månad. Men vi är inte nöjda. Vi vill fortsätta arbetet för högre pensioner.

Pensionärerna som främst fått ta del av satsningen är kvinnor. Kvinnor som både arbetat, men också som tagit ansvar för familjen under flera år för att få familjelivet att gå ihop. Jag tycker det är bedrövligt att vi på grund av bristande socialförsäkringssystem och normer från -50,- 60 och -70-talet ska straffa dessa kvinnor för att de var tvungna att vara hemma med barnen medan mannen arbetade. 

Det finns många anledningar till att vissa har högre och lägre pensioner. Vissa har sjukdomar som hindrat dem från att kunna arbeta, vissa har funktionsvariationer som hindrar, medan andra varit med om olyckor som gjort att arbetsförmågan försvinner. Ska vi då straffa dessa personer genom att de ska få så låg pension att de knappt klarar vardagen? Klarar att gå till läkaren? Klarar att köpa mat för hela månaden? Eller inte har råd att åka och hälsa på familj och barn?

För oss socialdemokrater är frågan självklar. Alla ska få en pension som är rimlig att leva på. Vi har gjort en satsning nu för att fler ska få det bättre. Men vi vill fortsatt arbeta för högre pensioner och hade det inte varit för moderaterna, som lägger i handbromsen i varje förhandling för högre pensioner, hade vi absolut sett till att vi hade högre pensioner i Sverige för alla.