I Vimmerby Tidning den 25 augusti får vi läsa ännu en debattartikel om hur de som haft ett långt arbetsliv förtjänar en bra pension. Denna gång är det Tomas Kronståhl, socialdemokratisk riksdagsman, som håller i pennan.
Han upprepar argumenten från tidigare inlägg, men de blir inte mer trovärdiga för det. Om han verkligen menar att de som arbetat 40 till 45 år och byggt den välfärdsstat som Sverige är idag. Då är det väl märkligt att hans parti driver igenom ett beslut som höjer bidraget till de som inte arbetat ihop en egen pension, men som varit bosatta i Sverige en tid. (Hel garantipension kräver 40 års bosättning). Tomas kan väl inte mena att de som INTE arbetat och betalat skatt är de som byggt vårt land?
Vad Tomas och hans kolleger i riksdagen bör besluta är att inkomstpensionen når den nivå som var tänkt när pensionssystemet infördes 1999. De kan börja med att återställa pensionsavgiften till 18,5 procent. Lite mer än en procent har man trixat bort. Avgiften måste sedan höjas eftersom man underskattade livslängden på den svenska befolkningen när avgiften fastställdes. Dessutom finns ett väldigt stort överskott i pensionssystemet. Redan 2004 kom en utredning som föreslog att en del av överskottet skulle användas till att höja pensionerna. Så det kanske är dags att ta tag i de verkliga problemen med inkomstpensionen istället för att ta skattepengar och höja garantipensionen.