En kommun måste ha planer för barnomsorg på obekväm tid

Alla kommuner ska vara förberedda på att erbjuda barnomsorg på obekväma tider – den dag behovet finns, skriver Jens af Ekenstam Stenman (V) i en debattartikel.

En undersökning nu säger ingenting om hur behoven för barnomsorg på obekväma tider ser ut nästa dag, eller om ett år, poängterar debattören.

En undersökning nu säger ingenting om hur behoven för barnomsorg på obekväma tider ser ut nästa dag, eller om ett år, poängterar debattören.

Foto: Alf Pergeman/TT

Debatt2021-06-11 07:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Obekvämt sade Bill …

Obekvämt sade Bull. Måns, som jobbade som ansvarig för det här med barnomsorg på obekväma arbetstider i "Vimmelby" kommun, tänkte och tänkte. Man ville ju, egentligen, inte behöva införa det. Det var liksom obekvämt.

Redan hade man krumbuktat sig med att avslå alla förfrågningar med att ”vi har inte barnomsorg på obekväma tider” – fastän Skolverket sagt att lagen och dess förarbeten är tydliga med att det får man generellt inte göra.

Och så envisades man bestämt med det där att ”det finns inget intresse”.

Samt det smått geniala (tyckte Måns och det höll Bill och Bull med om) att man inte kunde ha sådan omsorg i någon av de flera dussintals färdiga avdelningar som redan fanns runt om i kommunen.

Fastän man såklart kunde det i andra kommuner. I Gamleby till exempel hade man sängar längs ena väggen som man kunde fälla upp dagtid och fälla ner nattetid. Och i Karlsborgs kommun sov de små barnen i sina egna vagnar och de lite äldre på madrasser på golvet. Precis som barnen redan sov om dagarna på förskolorna i "Vimmelby" kommun. Men det gick såklart inte nattetid. Måns visste egentligen inte riktigt varför, men så var det bara och inget i världen kunde ändra på den saken.

Nu hade man lagt ut en undersökning på "Vimmelby" kommuns hemsida. Där man hoppades att de som var i behov av sådan omsorg skulle höra av sig. Eller kanske inte. Så att man – än en gång – kunde visa att det inte fanns något intresse eller behov.

Att det, också, gick emot lagen var det nog ingen som tänkte på. Inte Måns i alla fall.

Att göra ett stickprov och planera för barnsomsorg på obekväma tider, eller inte, utifrån det var ungefär lika intelligent som att sticka ut huvudet genom fönstret och kolla vilket väder det var och basera hela årets klädval på den enda observationen.

Lagen och dess förarbeten var nämligen tydlig med att man ska ha färdiga planer och beredskap för den dag behovet finns. Om det regnar eller är solsken idag spelar ingen roll. Det ska finnas ett paraply att ta till när det behövs.

Så en undersökning kunde bara användas för att se om behovet fanns nu. Men det sade ingenting om imorgon. Eller nästa dag. Eller om ett år. Eller två.

Planer för det måste en kommun lik förbaskat ha. Det var Skolverket tydliga med. En kommun ska sträva efter att ha sådan omsorg. Så sade lagen. Och en tillfällig ögonblicksbild kunde aldrig användas som ursäkt för att låta bli att planera för det. Tvärtom kunde det tolkas som obstruerande av lagens krav om ”att sträva efter”.

En sådan undersökning kunde bara användas för att se om behovet fanns nu. Men planera för att det kunde behövas i framtiden behövde man likt förbonkat göra. 

Obekvämt sade Bill …

Här kan ni läsa repliken från Peter Karlsson, Angelica Gunnarsson, Dennis Lindström i Centerpartiet.