Varför pajkastning – istället för debatt?

Slutreplik från Lars Johansson (V).

"För Vänsterpartiet är det klart vad vi vill. Vi kan inte stilla se på hur kommunens anställda blir sjuka av jobbet, samtidigt som ingen kan förklara varför skatten är så hög", skriver Lars Johansson (V).

"För Vänsterpartiet är det klart vad vi vill. Vi kan inte stilla se på hur kommunens anställda blir sjuka av jobbet, samtidigt som ingen kan förklara varför skatten är så hög", skriver Lars Johansson (V).

Foto: Magnus Strömsten

Debatt2022-08-01 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ola Gustafsson (KD) fortsätter att angripa Vänsterpartiet och mig personligen i ännu en insändare. Kanske borde jag vara nöjd över att han ser Vänsterpartiet som ett hot inför valet, men mest blir jag ledsen att det som skulle kunna vara en debatt om hur kommunen ska styras blir till pajkastning.

Kommunen har länets högsta skatt, skyhöga sjuktal – ända upp till 15 procent och mer inom vissa avdelningar – en aldrig sinande ström av kritik mot kommunen, och stora brister i politikernas kontroll över ekonomin. 

Istället för att berätta hur Kristdemokraterna vill förbättra denna situation går Gustafsson till attack. Jag tycker det är tramsigt, men jag måste ju svara när jag får offentliga påhopp. 

Angående den nya skolan så stämmer det att V röstade för att inleda en förstudie i ämnet, vi följde med i det beslut som lades fram för att vi vid den tidpunkten inte hade diskuterat frågan ingående inom vårt parti. Under våren är det just vad vi har gjort och tagit ställning till att vi inte kan se att det är möjligt att bygga en ny högstadieskola och samtidigt klara av att ha resurser till människorna som ska fylla lokalen. Vi har på flera ställen sagt det, även om det såklart inte är ett krav att någon läser allt som vi uttalar oss om. 

Ola Gustafsson angriper också mig personligen och påstår att jag inte ”bemödat” mig att delta i budgetberedningens möten och inte känner till de ekonomiska förutsättningarna för kommunen. Det är helt enkelt en lögn. Varför han drar till med den kan jag bara spekulera om. Jag har deltagit på 2 av 3 möten med budgetberedningen, det sista missade jag dessvärre. Jag är politiker endast på min fritid och har i övrigt ett heltidsjobb som egenföretagare, och ibland räcker inte tiden till. Trots det har jag väldigt god insikt i vilka utmaningar kommunen står inför, och om Gustafsson är ärlig så vet han det efter åtskilliga ordväxlingar i mötesrummen. 

Till sist klämmer Gustafsson till med att "Vänstern kanske vill höja skatten med 50 öre". Nej Ola, det vill vi inte, det är bara något du hittar på. 

Jag hoppas slippa bemöta fler påhitt och lögner inför valet, och hoppas istället att alla politiker kan förklara hur de vill göra Vimmerby bättre. 

För Vänsterpartiet är det klart vad vi vill. Vi kan inte stilla se på hur kommunens anställda blir sjuka av jobbet, samtidigt som ingen kan förklara varför skatten är så hög. Vi vill gå före och sänka våra egna arvoden för att slå fast att vi menar allvar. Precis som Ola Gustafsson säger är det av symbolkaraktär, men jag är övertygad om att just symboler för hur politikerna hanterar kommunen är en del av det som saknas idag. 

Om jag skulle vara med och styra Vimmerby nöjer jag mig inte med att sänka arvoden och ha lägre överskott i budget, det löser verkligen inte alla problem. Nej jag skulle framför allt se till att jobba stenhårt varje dag för att öka förtroendet för politiken, och kontrollen på ekonomin. Det skulle kräva att vi gör om budgetarbetet i grunden, börjar från noll och får kontroll på var pengarna tar vägen. Styrande politiker måste också bli mycket synligare ute i verksamheterna, prata med de anställda och själva se hur det fungerar ”på golvet”. Det är den verkligheten politiska beslut ska grundas på.

Det är, mycket kort, vad Vänsterpartiet vill i Vimmerby. Vad Kristdemokraterna vill är fortfarande helt oklart.