Vimmerbyalliansen satsar visst på kärnverksamheten

Svar på Lars Johanssons (V) replik "Är det vad du kallar ansvar, Gustafsson?"

"Det duger inte att stoppa huvudet i sanden utan budgeten måste anpassas efter förutsättningarna", svarar Ola Gustafsson (KD) i debatten om ansvaret för kommunens ekonomi.

"Det duger inte att stoppa huvudet i sanden utan budgeten måste anpassas efter förutsättningarna", svarar Ola Gustafsson (KD) i debatten om ansvaret för kommunens ekonomi.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-07-28 19:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Johansson (V) kritiserar i sin replikmin debattartikel "Vågar Vänsterpartiet ta ansvar?" Vimmerbyalliansen på en rad punkter. Jag vill därför i korta ordalag besvara kritiken. Under mandatperioden har historiskt stora tillskott tilldelats socialnämndens verksamheter. I budgeten för 2021 sköt vi till hela 18 extra miljoner. Samtidigt utökades barn- och utbildningsförvaltningens budget med närmare fem miljoner kronor. 

I vårens lönerevision gjorde Vimmerbyalliansen en extra satsning på omsorgsassistenter, som innebar en genomsnittlig löneökning med 1 000 kronor mer än vad avtalet föreskrev. Johanssons påståenden att majoriteten inte satsar på vare sig verksamheterna eller dess anställda stämmer helt enkelt inte.

Det försämrade budgetläget kan till största delen hänföras till ett nytt pensionsavtal som jag tror att vi alla unnar våra medarbetare men som innebär stora kostnadsökningar för landets kommuner. Det hade även Lars Johansson känt till om Vänsterpartiet hade brytt sig om att vara med på de möten med budgetberedningen som samtliga partier bjöds in till. De här kostnaderna var inget som vi på något vis hade kunnat påverka eller ta höjd för i förväg. I ett sådant läge duger det dock inte att stoppa huvudet i sanden utan budgeten måste anpassas efter förutsättningarna. Kommunfullmäktige har beslutat om tilldelning av ramar till nämnderna. Därefter kommer förvaltningar och nämnder att ta fram förslag på hur pengarna ska fördelas inom respektive nämnd. Johanssons detaljfrågor får därför hänvisas till höstens budgetarbete i nämnderna i enlighet med den budgetprocess vi alla har varit överens om.

Johansson påstår att Vänstern har sagt nej till byggnation av en ny högstadieskola. Något beslut om byggnation har ännu inte fattats, men när kommunstyrelsen i januari tog ett inriktningsbeslut som innebär vidare utredning av byggnation på ett utpekat markområde bifölls majoritetens förslag av Lars Johansson. Att påstå att V har sagt nej till en ny högstadieskola är därför direkt vilseledande. Vänstern tycks inte stå upp för de beslut de själva har varit med och fattat!

Populistiska besparingsförslag av symbolkaraktär räcker inte långt för att finansiera Vänsterns kostsamma förslag. När den senaste skattehöjningen gjordes förra mandatperioden ville Vänsterpartiet höja skatten med ytterligare 50 öre. Om det är den planerade lösningen även den här gången bör Vänstern ge tydligt besked till väljarna innan valet.