Låt oss tala om de verkliga problemen

"I åratal har svenska politiker, i oro att bli uthängd som nazister, valt att blunda för problem som en alltför stor invandring fört med sig. Det är nog med det nu", skriver lokala M-debattörer i ett svar på debattinlägget "Vart är Sverige på väg egentligen?"

Skjutningar, en utbredd hederskultur och områden i Sverige där inte ens polisen vill vistas är exempel som visar att svensk integration havererat, menar M-debattörerna, som tycker att politiken måste vara öppen för samtal och samarbeten.

Skjutningar, en utbredd hederskultur och områden i Sverige där inte ens polisen vill vistas är exempel som visar att svensk integration havererat, menar M-debattörerna, som tycker att politiken måste vara öppen för samtal och samarbeten.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Debatt2022-06-16 19:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi noterar att centerpartisten Eva Svensson i sin insändare “Vart är Sverige på väg egentligen?” oroar sig över ett Sverige styrt av Moderaterna, för att i nästa andetag dra liknelser med nazismen och judeförföljelser. Det är precis den brunsmetning och fula retorik Svensson (C) använder sig av som banat väg för några av våra största och mest akuta samhällsproblem. I åratal har svenska politiker, i oro att bli uthängd som nazister, valt att blunda för problem som en alltför stor invandring fört med sig. Det är nog med det nu.

Svensk integration har fullständigt havererat. Det handlar inte om lite “våld och missnöjesyttringar” som tycks vara gränsen för vad Eva Svensson (C) kan medge. Vi talar om människor som skjuts ihjäl på öppna gator, på skolgårdar och framför fritidshem. Enbart i år har vi haft nästan en skjutning om dagen, var femte med dödlig utgång. Vi talar om en utbredd hederskultur, som håller kvinnor inspärrade i sina hem och förvägrar dem alla de möjligheter som en kvinna i Sverige ska ha enligt både lag och rätt. Vi har områden i Sverige där inte ens polisen vill vistas på grund av säkerhetsskäl. Vi har områden som styrs av klaner, eller av kriminella gäng. Vi har nästan 700 000 personer i Sverige i arbetsför ålder som inte är självförsörjande, varav en väldigt stor andel inte heller beräknas kunna bli självförsörjande. Någonsin. 

Sverige ska vara ett land där lag gäller och ordning råder. Barn ska kunna vara barn utan risk att dras in i gängkriminalitet. Unga människor ska ha ett tryggt liv och alla möjligheter att förverkliga sig själva. Du ska ha exakt samma villkor och möjligheter om du är kvinna eller man. Kommer du till Sverige på flykt undan krig eller förföljelser så ska du finna ett tryggt liv här och hjälp att komma igång. Men det ska också ställas krav, till exempel att du lär dig svenska språket så att du kan ta ett arbete. För alla som kan arbeta, ska arbeta.

Inget av det här händer genom att sticka huvudet i sanden. Politiken måste vara öppen för samtal och samarbeten utan att naziststämplingar viner genom luften. Kanske borde Eva Svensson (C) lägga lite mer tid på att fundera över sitt eget vikande väljarunderlag än på de som i höst kommer att rösta för ett tryggare Sverige. 

Marie Nicholson (M)

Niklas Gustafsson (M)

Moderaterna i Vimmerby