(S): Hög tid att säga ja till fria arbetsskor

Vård- och omsorgspersonal ska ha rätt till fria arbetsskor, tycker S-debattörerna.
Vård- och omsorgspersonal ska ha rätt till fria arbetsskor, tycker S-debattörerna.

Socialdemokraterna svarar JA på frågan som Vimmerby Kommunalsektion ställer i inlägget ”Vilka partier tänker gynna omsorgspersonalen?”

Debatt 31 mars 2022 13:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan läsa i debattartikeln att det ställs raka frågor:

• Kommer de politiska partierna satsa på omsorgspersonalens hälsa och arbetsmiljö för att minska sjukskrivningarna?

• Förstår politikerna att utslitna kroppar, skador och sjukskrivningar kan minskas med bra arbetsskor?

• Kommer de politiska partierna att satsa på att införa gratis arbetsskor inom omsorgen?

Vimmerby Kommunalsektion menar att omsorgspersonalen inte klarar av belastningen som blir på kroppen av ett tungt fysiskt arbete under ett långt arbetsliv i dåliga arbetsskor. Dessutom på alldeles för hårda golv som enligt skyddsprotokoll i sig skapar arbetsmiljöproblem.

Vi socialdemokrater vet att det är en fråga som drivits under lång tid och vi tycker att det är hög tid att bejaka önskemålet om skor för en bättre arbetsmiljö för omsorgens personal. Vi lämnade för en tid sedan, 26 november 2021, in en motion till fullmäktige där vi skriver ungefär så här: "Omsorgspersonalen förtjänar mer än beröm och applåder. De förtjänar bättre förutsättningar för att kunna utföra sitt så viktiga arbete. 2019 togs det beslut att införa gratis arbetskläder ur ett hygienperspektiv, fötterna lämnades utanför. Arbetet som utförs är fysiskt tungt och det sliter på kroppen. Bra arbetsskor bidrar till att undvika fallolyckor och minska förslitnings-och belastningsskador."

Vi socialdemokrater föreslår därför att vård- och omsorgspersonalens fria arbetskläder utökas till att avse även fria arbetsskor.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa