S går ut med våra förslag som det vore deras egna

Replik på debattartikeln "Bygg ut regionens bemanningspool".

"Sverigedemokraterna har i budgeten under flera år presenterat förslag om utökad egen bemanningspool. Därför välkomnar vi nu Socialdemokraterna till att ha landat i samma insikt som vi", skriver Richard Svensson (SD).

"Sverigedemokraterna har i budgeten under flera år presenterat förslag om utökad egen bemanningspool. Därför välkomnar vi nu Socialdemokraterna till att ha landat i samma insikt som vi", skriver Richard Svensson (SD).

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-04-28 05:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har i budgeten under flera år presenterat förslag om utökad egen bemanningspool. Därför välkomnar vi nu Socialdemokraterna till att ha landat i samma insikt som vi. Att man gör det alldeles för sent förtar inte glädjen över att man i allt fler avseenden tar till sig sverigedemokratisk politik. Det bekräftar att vi haft rätt hela tiden.

När man som Socialdemokraterna under flera år haft fel i en sakfråga, för att sedan helt vända, hade det varit klädsamt med viss ödmjukhet och inte i raljerande ton basunera ut lösningar som om det varit deras förslag från början. Region Östergötland står inför enorma ekonomiska problem skapade av den rödgröna rörans styre de senaste åtta åren. Väljarna har insett att det behövs förändring och har därför röstat fram en ny majoritet i Östergötland där SD ingår. Vi arbetar nu hårt för att återställa ordningen i regionens ekonomi och för att åtgärda bristerna i vården som uppstått under socialdemokraternas styre. 

Sverigedemokraterna har i många år förutsett och varnat för den utveckling vi nu ser i Region Östergötland. Ofta när vi lagt förslag som skulle leda till förbättringar så har den styrande majoriteten nonchalerat dessa. När det nu visar sig att vi på punkt efter punkt haft rätt väljer Socialdemokraterna att gå ut med våra förslag som om de vore deras egna förslag. Det är, med tanke hur vi blivit bemötta, lite magstarkt av ett parti som säger sig vilja leda inte bara Region Östergötland utan hela landet.

Sedan 2019 har vi förslagit ett breddande av resurs- och kompetensteamet, det som socialdemokraterna nu föreslår – just i syfte att bromsa kostnadsutvecklingen gällande hyrpersonal som skenat under Socialdemokraternas svaga styre. Hade Sverigedemokraternas förslag då inte mötts av en fullständigt ointresserad socialdemokratisk ledning mellan åren 2019-2022 hade bemanningssituationen i Region Östergötland med stor sannolikhet varit under kontroll idag.

Med väljarnas förtroende har vi nu påbörjat resan mot en ansvarsfull politik för Region Östergötland. Tillsammans med Östgötasamverkan kommer vi kunna styra regionens utveckling mot en ansvarsfull och balanserad verksamhet. Vi kommer att presentera fler lösningar som under det tidigare styret inte varit möjligt att genomdriva. Inget enskilt beslut eller förändring kommer att räcka för att bringa ordning i den oreda som skapats under de senaste åtta åren. Vi har lösningarna, men allt måste få ta den tid som krävs. Dock jobbar vi stenhårt för att alla medborgare i Östergötland fortsatt ska erbjudas bästa möjliga vård oavsett vilka förändringar som måste till.

Genom tydligt ledarskap, riktlinjer och styrning kan vi minska beroendet av dyr hyrpersonal för att på så vis förbättra vår ekonomiska ställning samtidigt som kvalitén inom sjukvården ökar och arbetsmiljön förbättras.