Det finns många fördelar med fjärrvärme. Bland annat kan nämnas att det är ett mycket bra sätt att värma villor, flerbostadshus, industrier etcetera. Fjärrvärmen medverkar starkt till att avlasta elnätet då alternativ uppvärmning ofta är elberoende. Av dessa skäl ska vi vara rädda om fjärrvärme som systemlösning.
Som Jonas Hellberg skriver har fjärrvärmeföretag en sorts monopol på de platser som fjärrvärmenätet är utbyggt. Detta leder till ett ansvar som fjärrvärmeleverantör där vi måste vara aktsamma i våra beslut. I detta fall kan jag med stor säkerhet påstå att både VEMAB och flertalet andra fjärrvärmeleverantörers önskan är, och har varit, att fjärrvärmesystemet ska vara pålitligt som uppvärmningsalternativ samt vara förutsägbart ur ett kostnadsperspektiv.
Sedan några år tillbaka har vi en radikalt förändrad världsbild, som inte bara påverkar hela vårt land, utan även fjärrvärmebranschen i dess helhet och därmed VEMAB naturligtvis. Vi känner alla redan till epidemier, krig, inflation, räntor med mera som gemensamt har pekat i en mycket negativ riktning.
För fjärrvärmen i Vimmerby finns det flera faktorer som påverkar oss i negativ kostnadsutveckling. Tillgången på det bränsle som VEMAB använder har totalt sett minskat i landet. Detta finns det flera orsaker till. Den svaga svenska valutan gör att det blir mer lönsamt för leverantörer att exportera bränslet. Det är marknadskrafter som styr. Den som betalar får tillgång. Tidigare har stora volymer bränsle exporterats från Ryssland och Ukraina. I och med kriget i Ukraina har denna leveransmöjlighet upphört, vilket har lett till ett minskat utbud. Tillgången på bränsle minskar även i Sverige för att det inte byggs lika mycket i landet, vilket i sin tur leder till att de rester som uppstår från sågverk och skogsbruk minskar.
VEMAB är ett lokalt kommunalt energi- och miljöbolag som ägs av kommunens invånare. Alla verksamheter som drivs på kommersiella grunder behöver leverera en vinst (avkastning). Vinsten används på olika sätt för att investera i nya anläggningar, reinvestera i befintliga anläggningar som över tid slits samt för att ge avkastning till ägaren.
VEMAB har ett avkastningskrav mot ägaren. För att avkastningskravet ska uppnås behöver VEMAB i sina olika verksamheter totalt sett leverera en viss vinst. För att möta ägarens krav och för att vara ett hälsosamt bolag behöver VEMAB under 2024 öka intäkterna från fjärrvärmeverksamheten. I den budget som nyligen har beslutats så ligger det budgeterade resultatet för vår fjärr- och närvärmeaffär på knappt 1 procent.
Jonas Hellberg tar upp ett antal specifika frågor i sitt öppna brev:
Jag har inte kunskap om förhållanden om andra verksamheters beslut. Detta inkluderar Nässjös verksamhet.
Gällande försäljning av vår elproduktion så verkar vi på den dagliga marknaden för elpriser, där vårt intjänande varierar mot elpriset på marknaden.
Bränsleinköp prissäkras i olika delar, över olika tider. En anledning till att vi är tvungna att höja fjärrvärmetaxorna i den grad som beslutats är att vi har under lång tid haft ett gynnsamt bränslepris. Så är inte fallet för nästkommande period.
Gällande räntekostnader så följer vi den finanspolicy som årligen beslutas av styrelsen.
VEMAB har gjort en marknadsbedömning av hur de olika taxorna skall förändras. Jonas lyfter en specifik taxa för flerbostadshus i sin text. Andra taxor som till exempel för en villa som förbrukar 18MWh/år blir höjningen cirka 321 kr/mån eller 19,3 procent.
Avslutningsvis vill jag betona att jag också känner en frustration! Vi är måna om alla våra kunder och försöker hitta bästa möjliga lösningar. Samtidigt kan vi inte ta stora ekonomiska förluster som i slutändan drabbar skattekollektivet i Vimmerby kommun. Flera faktorer som redovisats ovan påverkar våra förutsättningar, men fjärrvärme är fortsatt en mycket bra lösning över tid.