Elisabeths ryaväv har över 30 000 knutar

Församlingshemmet i Mörlunda har fräschats upp med nya gardiner, löpare och kornischer. Kronan på verket är ryaväven "Blåbärskullen" som innehåller över 30 000 knutar.

Elisabeth Johansson visar ryaväven "Blåbärskullen" som hon har formgivit och vävt till Mörlunda församlingshem. Den har 9 000 knutar per kvadratmeter.

Elisabeth Johansson visar ryaväven "Blåbärskullen" som hon har formgivit och vävt till Mörlunda församlingshem. Den har 9 000 knutar per kvadratmeter.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2022-05-07 08:50

För några år sedan fick Mörlunda-Tveta församling ta emot ett arv på cirka 800 000 kronor som en kvinna testamenterat till församlingen.

– Då såg vi möjlighet att ta ett helhetsgrepp, säger Ingegerd Pettersson, som ingått i församlingens textilgrupp tillsammans med Annika Eskilsson, Kristina Johansson och Christina Berg.

– Vi blev utsedda av församlingsrådet när vi ville förnya församlingshemmets textilier.

undefined
Annika Eskilsson, Ingegerd Pettersson, Mats Larsson, Gunilla Jerpenius och Elisabeth Johansson.

Flera lokala hantverkare anlitades för att skapa de nya textilierna, vilket har krävt åtskilliga arbetstimmar.

– Många säger: "Hur kan du stå och knyta så många knutar?", säger Elisabeth Johansson, som har formgivit och gjort väven "Blåbärskullen" med ryateknik.

Hon beskriver arbetet som fängslande och meditativt.

– En bok blir inte en bok utan ord, och en ryaväv blir inte en väv utan knutar. Jag får stå där och filosofera.

undefined
Elisabeth Johansson visar ryaväven "Blåbärskullen" som hon har formgivit och vävt till Mörlunda församlingshem. Den har 9 000 knutar per kvadratmeter.

Elisabeth Johansson är själv Mörlundabo och har tillverkat den färggranna väven – som är 1,6 meter bred och 2,4 meter hög – hemma i vävstolen.

– Jag kanske har vävt fem centimeter om dagen.

Det är lite drygt 9 000 knutar per kvadratmeter i "Blåbärskullen". Väven är inspirerad av hembygdsgården, som ligger på just Blåbärskullen.

– Det är där vi Mörlundabor samlas. På valborg är det brasa och till midsommar dansar vi runt midsommarstången.

undefined
Väven "Blåbärskullen", som är inspirerad av platsen med samma namn i Mörlunda, är en dekorativ och ljudabsorberande textil.

Ryaväven är gjord av färgat pappersgarn, som Elisabeth Johansson har köpt från Finland. För att få fler nyanser har hon även färgat en del av pappersgarnet själv. Resultatet är en dekorativ och ljudabsorberande textil.

– Med lite fantasi kan man se brasan, och det blå och gröna står för kullen. Sedan kan man skymta midsommarstången i fjärran.

Mats Larsson, som driver snickeriet Larssons möbler i Mörlunda, har tillverkat de nya kornischerna till församlingshemmet, det vill säga listerna som döljer gardinstängerna.

– De är gjorda i ek och virket är lokalt, säger Mats Larsson, som aldrig har gjort kornischer tidigare.

– Har man bara mått och en bild framför sig är det inte konstigare än något annat.

undefined
Mats Larsson har gjort kornischerna till fönstren. De är tillverkade av lokalt ekvirke.

Annars är han mest känd för att ha gjort köksstolar till kronprinsessan Victoria och prins Daniel för tolv år sedan, när de skulle möblera Haga slott.

Gunilla Jerpenius från Ishult har vävt de nya löparna, som pryder borden i samlingssalen. Hon har jobbat inom sjukvården i 51 år och haft vävning som fritidssysselsättning.

– Jag har vävt sedan jag var sju år, säger Gunilla Jerpenius som har gjort någonstans mellan 20 och 25 meter löpare till församlingshemmet.

undefined
Gunilla Jerpenius har vävt löparna som numera pryder borden i församlingshemmet.

Löparna, som är vävda i tekniken gåsögon, är formgivna av Elisabeth Johansson.

Församlingshemmets nya gardiner är formgivna av Anneli Linder från Örebro. Hon har även sytt ett skyddande yllefodral till flygeln.

De gamla gardinerna var gjorda av den numera insomnade syföreningen.

– Vi hade en väldigt aktiv syförening här i Mörlunda, säger Elisabeth Johansson som berättar att kvinnorna vävde gardiner, dukar och möbeltyg i samband med att församlingshemmet invigdes 1990.

undefined
Nya textilier och träarbeten i Mörlunda församlingshem. Gardiner och kornischer.

Några av de gamla gardinerna har hängt skyddade från solen och därför stått emot tidens tand. De hänger fortfarande kvar i entrén. Men både samlingssalen och barnverksamhetens rum har nu fått nya gardiner.

Söndagen den 15 maj arrangeras en fest i församlingshemmet. Då får församlingsbor och andra intresserade chansen att se de nya textilierna och träarbetena på nära håll.

Mörlunda församlingshem.
Mörlunda församlingshem.
Rya

Rya är en gammal vävteknik. Det kan beskrivas som ett mellanting mellan vävning och rent handarbete. 

En rya är en vävd eller knuten textil med lång lugg på rätsidan. Man kan väva en rya i en vävram, vävstol eller bandgrind. Det går även att knyta en rya, vilket egentligen innebär att man syr ryagarnet med en grov nål på ryabottnen.

Ryor nämns i skrifter från 1400-talet, men tekniken är troligen ännu äldre. Numera används ryaknytning mest i mattor, kuddar och väggbonader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!