Behövs en seriös debatt om den allmänna pensionen

Replik till ”Alla förtjänar rimlig pension”.

Insändare 11 augusti 2022 05:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det Helen Nilsson, ledande socialdemokrat i Vimmerby, som i Vimmerby Tidning den 9 augusti lovsjunger garantipensionen. Tidigare i år har hennes partis riksdagsledamöter på tidningens opinionsida argumenterat på ett liknande sätt. Hur kan man påstå att garantipensionen är räddningen för som Helen skriver ”många som närmar sig pensionsåldern känner sig oroliga”? Vidare ”alla de som slitit ett helt arbetsliv i till exempel handel, vården och omsorgen”. Garantipensionen är ett bidrag till dem som inte arbetat och tjänat in egen pension. Hel garantipension till ensamstående är nu 9 781 kronor per månad före skatt. Inte illa att få för en svartjobbare, som inte bidragit med en enda skattekrona!

Har man ett långt arbetsliv bakom sig är det inkomstpensionen som ska garantera en bra pension. Att en del garantipension behövs som komplement till en låg inkomstpension är sant. Orsaken är oftast ett arbetsliv med mycket deltid och lågavlönat arbete. Där har Helen och hennes politikerkollegor i kommuner och regioner ett stort ansvar att erbjuda mer heltidstjänster. Även att ha utrymme i budgeten för högre löner.

Politikerna i riksdagen skulle också kunna besluta att upphöra med trixandet med avgiften till inkomstpensionen. Då skulle betydligt färre vara beroende av utfyllnad av inkomstpensionen med en del garantipension.

Jag har på denna opinionsida bemött insändare från socialdemokrater och vänsterpartister som hyllat garantipensionen. Ingen har bemött mina resonemang. Det är synd, för en seriös debatt kring bristerna i den allmänna pensionen behövs.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa