Bygg gärna – men inte där jag bor

Svar på insändaren "Glöm inte helheten – skrota nybyggnation vid Borstingen".

Insändarskribenten tycker inte att förslaget att bygga vid sjön Borstingen behöver gå ut över de naturvärden som signaturen "Hoppfull" är rädd om. "Det är inte svårt att ana att det handlar om det gamla slitna: bygg gärna, men inte på min bakgård."

Insändarskribenten tycker inte att förslaget att bygga vid sjön Borstingen behöver gå ut över de naturvärden som signaturen "Hoppfull" är rädd om. "Det är inte svårt att ana att det handlar om det gamla slitna: bygg gärna, men inte på min bakgård."

Foto: Jimmy Karlsson arkiv / Vimmerby kommun

Insändare2024-02-23 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Hoppfull” tycker inte att Vimmerby kommun ska bygga fler bostäder vid sjön Borstingen. Anledningen är att förslaget upprört många då det innebär att man skulle exploatera ett unikt rekreationsområde.

Det är ett välbekant resonemang. Unik natur, sällsynta naturvärden, djurarter, eller som här, ”rekreation” är det överallt där de som redan bor, eller har fritidsbostad, eller plockat svamp i tre generationer upprörs över planer på vindkraft, ny väg eller nybyggnation. Det är inte svårt att ana att det handlar om det gamla slitna: bygg gärna, men inte på min bakgård.

De som redan bor, eller har sommarstugor, vid Borstingen måste väl vara glada och tacksamma över att inte någon satte käppar i hjulet för deras möjligheter att få bo i ett sjönära läge?

Det är kreativt att använda sig av skoldebatten för att understryka hur olämpligt det är med byggnation just vid den här sjön. Eleverna kommer att hänvisas till centralorten, och det skulle öka trycket på redan hårt belastade skolor. Säkert sant, men förslaget att markägare ska sälja, gärna sjönära, mark i områden där barnen får närmare till fungerande skolor är lite långsökt. Vilka sjöar är bättre än Borstingen? Vad säger att de som redan bor i närheten av de sjöarna inte kommer att protestera och bli upprörda över att just deras unika rekreationsområde exploateras? Och vem kan peka ut skolor som gång på gång blir föremål för eventuell nedläggning som mer fungerande än skolorna i stan? Har man läst tidningen den senaste tiden får man inte uppfattningen det är en enkel match att peka ut skolor där allt fungerar.

Det finns hemska, avskräckande byggplaner – men de brukar ofta drabba just centralorten. Fråga vem som helst i Bevara Vimmerby om den saken. Att öppna för att fler människor kan bygga småhus i närheten av en av våra många sjöar borde inte vara så upprörande. Det finns nog plats för både ”unik” natur och några villor.